Вашето приложение ще спре да работи със Skype от декември 2013 година

Спиране на Skype Desktop APIАко сте със Skype версия 6.9 или по-нова и използвате някакво приложение (програма) или хардуерно устройство, което прави връзка със Скайп, най-вероятно сте видели съобщението на снимката отдолу.

В тази статия ще обясня какво означава то и каква информация имам по темата за момента.

Текст на съобщението

BG: Уведомяваме ви, че вашето приложение ________.exe ще спре да работи със Skype от декември 2013 година. Моля, прегледайте нашите ЧЗВ за допълнителни сведения.

EN: We want to let you know that your ________.exe app will stop working with Skype starting in December 2013. Please see our FAQ for more information.

Снимка на съобщението

Вашето приложение ще спре да работи със Skype

Какво означава?

PluginЩом получавате това съобщение, то вие използвате някаква програма или хардуерно устройство, която се свързва със Skype за да ви предостави допълнителни функционалности. Например има програми, които могат да превеждат чат съобщенията ви, да променят гласа ви по време на разговор, да запишат вашия разговор на файл и т.н.

Съобщението означава, че всички такива програми ще спрат да работят през декември 2013 година. Това е планирано събитие и засяга всички приложения, които използват Skype Desktop API.

Защо?

ВъпросПрез 2004 година в Skype са били вградени група програмни инструкции под името Desktop API (старото име е Public API). Те позволяват комуникацията между Skype и други програми.

Както си личи по името обаче, това API е само за настолни (десктоп) програми. В днешно време обаче мобилните продукти имат все по-голяма популярност и за това от Microsoft (собствениците на Скайп) са решили да пенсионират тази част от програмата. Това се казва в официалния им отговор по този въпрос (на английски език).

И какво сега?

Какво сега?От информацията не става ясно дали реално ще има ново API, което да замести старото и да предоставя същите възможности както за настолни така и за мобилни приложения. Казва се единствено, че ще има промени, които ще подобрят качеството на обажданията и бързината на доставянето на чат съобщенията.

Писах им и по имейла, но отговорът беше стандартен и съдържаше само връзка към страницата им със статии и отговори свързани с API-то (а там също не пише).

Изключително странно ще е ако спрат старото API без да имат готово ново, което да заеме мястото му. Ако няма такова, то всички разработчици, които месеци и години наред са се трудили да създават програми като ON AIR, Clownfish, Pamela for Skype и други, ще бъдат принудени да зарежат всичко и да си намерят нещо друго, с което да се занимават.

А ако има заместител, тогава разработчиците ще трябва да направят нови версии на своите програми, като този път използват инструкциите от новото API.

А старите версии на Скайп?

Стар скайпНай-вероятно старите версии на Скайп ще продължат да поддържат старото API, но отново няма официална информация по въпроса.

Ако искате да не получавате самото съобщение, трябва да използвате версия по-стара от 6.9. А за да не ви се обнови отново автоматично до най-новата версия, следвайте тези инструкции.

Петиция

СписъкВ сайта Change.org има създадена петиция, в която се иска да бъде продължена поддръжката на тези програми, които ползват сегашното API. В момента има записани 1131 души. Ако искате и вие да се запишете, направете го на този адрес.

Още…

Ако науча нещо ново по въпроса, ще обновя статията. Също ще пиша и един коментар отдолу (така ако някой желае да получи известие когато това стане, може да се абонира за коментарите на статията).

Добавено на 07.11.2013

Има нова информация, според която ще бъдат запазени част от функциите и по-точно записването на обажданията и поддръжката на хардуерни устройства. И това ще е докато не измислят алтернативен вариант.

Предполагам това означава, че поне програмите, които записват обаждания ще продължат да работят. А под хардуерни устройства сигурно имат предвид специалните слушалки, които имат бутони за изпълняване на разни Скайп действия свързани с обаждането.

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype проблеми

52 comments

 1. Много лошо че е забранено, това значи че и firearc arcade не може да се свърже със скайп. Ужас, не го вярвам просто.

 2. @android
  Ако при първото му пускане е изискало достъп до Скайп с едно жълто съобщение, значи и то няма да работи.
  В менюто Инструменти – Настройки – Разширени, има долу една връзка, на която пише Диспечер на достъпа … Там като се отиде се вижда на кои програми е даден достъп до API-то. Ако програмата е там, значи ще спре да работи.

 3. Добавена е нова информация.

 4. А специално за Памела, за нея ли става въпрос, че ще продължи да работи?? На мен ми е много нужна. Дали не е по добрия вариант да си инсталирам по-стара версия на скайп? Ами ако от там пък ми блокира Памела? Направо съм отчаяна, какво да правя?

 5. @Ленка
  Здравей.
  Пак ще видим като дойде времето, но най-вероятно Памела ще продължи да работи. За сега нищо не е нужно да правиш. В бъдеще ако трябва, винаги можеш да минеш на по-стара версия.
  Поздрави.

 6. Здравейте! От три дена не мога да вляза в скайп. Като се опитам да отворя Скайпа се отваря бяла страница и кръгчето което се върти докато зарежда страницата постоянно трепти. Иначе отдолу в дясно с лентата се появява иконката на скайп в режим извън линия. Като отида с мишката на иконката пише „Skype без вписване“….. Пробвах с по-стара версия но нищо не помага. Как да си отворя скайпа??

 7. @Ева
  Здравей. Най-добре направи пълно премахване по този начин и пак го сложи. Ако това не помогне, обнови Internet Explorer и му изчисти кеша и бисквитки и т.н. Дори да не го ползваш, той се ползва при вписване.

 8. Здравей, не знам къде да попитам и затова пиша тук. Има ли версия на скайп за симбиан (нокиа) на български?

 9. На мен пък последната версия на скайп 6.11.0.102, не ще да се свърже с фейсбук. Нали уж само тя може да осъществява връзката? Сиреч от скайпа, да мога да си чатя и у фейса. Що така?

 10. @getsa65
  Здравей.
  Какво точно става и кога? Като цъкнеш в Портала отдясно на синьото колелце и избереш да се свърже и напишеш потребител и парола ли? Какво точно става/изписва тогава?
  Имаш ли достъп до самия сайт на Фейсбук през браузъра и също конкретно през Internet Exlporer?

 11. И аз имам проблем от 2 дни със skype 6.1, с Windows 8 съм и когато включа skype ми се отваря прозорец на който пише Skype спря да работи. В други форуми прочетох, че трябва да изтрия файла (.xml).. опитах това и още много неща, но без резултат. Ако можете да ми помогнете ще съм ви много благодарна.

 12. Ани, здравей. Най-добре направи пълно деинсталиране по следния начин: https://chat4o.com/%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-skype/
  Това ще махне всички файлове и регистри, които може да са се повредили и след това като инсталираш Скайп на ново, ще се образуват чисто нови.

  Ако случайно не помогне, си сложи най-новата версия (или ако не държиш на 6.1, направо си сложи най-новата и без това).

 13. Здравей, изпълних всичко точно, но пак същото изписва и с стари версии и с най-новата.

 14. Хм.. Ако не е от самата програма, то остава или да има вирус, или Windows да е повреден, или някоя друга програма да пречи на Скайпа по някакъв начин. Обновен ли е Windows? Сканирай и за вируси с добра антивирусна. Например безплатната версия на MalwareBytes. И премахни някои програми, които не са ти нужни. За съжаление ако не е от това, повече идеи нямам освен да се преинсталира целия Windows.

 15. Значи..Точно преди да спре да работи актуализирах Windows 8 мисля, че с Windows 8.1 да тогава спря. Понеже имам два изгледа единия като стандартен Windows, а другия като Windows 8 имам два skype за Windows 8 и за desktop само този за desktop спря да работи. Когато дам десен бутон върху skype и натисна откриване на проблеми ми показва един единствен: Несъвместима програма, но не пише коя или каква и от там не ми дава да го отстраня или оправя. Сега ще пробвам с антивирусната, но реших да ти ги споделя тези неща. :)

 16. Сега като каза и реших да потърся в нета за този проблем с windows 8 (не знам защо преди не го направих) и взех че намерих решение.

  Пише да се отиде в контролния панел (Control panel) и след това Programs and Features, после Turn Windows features on or off и после да се сложи отметката .NET Framework 3.5 (includes .NET 2.0 and 3.0).

  На английски ги намерих само, предполагам ще се справиш. Нещо от сорта на Програми и функционалности, се превежда първото, после Включване и изключване на компоненти на Windows (или нещо такова) и другото трябва да си е .NET Framework 3.5.

 17. Първо.. Честита Нова Година! Много здраве, любов и всичко най-прекрасно :)… и този път се получи, много съм ти благодарна. :)

 18. ЧНГ и на теб. Радвам се че се е получило. Всичко добро :)

 19. Здравей и ЧНГ! Здраве, късмет, благополучие, продуктивна работа и всичко най- най- хубаво през НГ.
  Относно съобщението, което излизаше за декември и при мен се появяваше, но .. о, чудо! Скайпа ми си работи и през януари. Вече нямам идея коя версия съм, защото ТО все се обновява нещо. Имам проблем със съобщенията- не пристигат веднага или хич. Може ли в нова версия да има промяна, когато те блокират отсрещния да свети „на линия“, а да не чете нищо? Питам за всеки случай. При мен, понеже съм на скайп и на мобилен, става непрекъснато прехвърляне на съобщенията от РС на тел и обратно, когато са включени едновременно. Може в тази връзка да се губи по нещо.

 20. @Dani
  Мерси за пожеланията. ЧНГ и всичко най-хубаво и на теб.
  Направо не знам вече, този Скайп е пълна каша :D
  Просто показва грешно статуса или пък наистина не отиват съобщенията. Проблеми всякакви са възможни. Може примерно да е ако другия човек е с друга стара версия, а ти с с нова. Всякакви несъвместимости има. Или да е от интернета и да е временно. И т.н.

 21. Здравейте, искам да си сменя формата на датата за съобщения и разговори в момента е 5:22 РМ – така ме дразни. Искам да бъде 16:22- но не мога да намеря от къде се сменя формата, вече го търся за 5 -ти път но никъде не намирам смяната на формата. Ако може да ми помогнете ще бъда много благодарна, ползвам последната версия 6.11.59.102.

 22. @Милена
  Здравей.
  Отиди в менюто Skype -> Лични данни -> Редактирай личния профил. Там цъкни Разгъни профила и там срещу Време има падащо меню със малка стрелкичка сочеща надолу. Там избери „от компютъра“.
  Това трябва да го оправи. При мен е избрано така и показва както казваш.
  Поздрави.

 23. Здравейте, няколко пъти деинсталирам скайп напълно с програмата за чистене, инсталирам отново и ми зарежда само до синия прозорец, без да показва поле за вписване. Как да действам, за да имам скайп?

 24. @dardar
  Здравей.
  Има един начин за смяна на този екран с по-стар вид, което обикновено помага. Виж коментар 41 тук: https://chat4o.com/skype-5-10/#comment-4167
  Ако не помогне, имай предвид, че този проблем би трябвало да е свързан с Internet Explorer, за това може да опиташ да го обновиш и да му изчистиш всички интернет файлове и да му нулираш настройките.
  Поздрави.

 25. Здравейте.
  Имам проблем, който не мога да реша.
  Когато съм извън скайп, всичките ми абонати ме виждат онлайн. Правих какво ли не – инсталирах различни версии, проверявах дали някой друг не е в профила, сменях паролата.. без резултат.
  Ще се радвам ако дадете съвет :)

 26. Здравейте,
  имам нужда от помощта ви. Някъде от една седмица имам проблем със скайпа, проблемът е следния: влизам в скайп не минават 3 минути и ми излиза този надпис – “Скайп спря да работи, проблем предизвиква спиране на тази програма.. Windows ще затвори програмата и ще ви уведоми, ако има решение“ и след това ме отписва автоматично. Моля да ми помогнете. Благодаря Ви предварително :)

 27. @Бахар
  Здравей. Най-добре направи пълно премахване по този начин: https://chat4o.com/%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-skype/
  След това го сложи отново.
  Ако не помогне, направи и сканиране за повредени регистри с CCleaner.
  Ако не помогне, обнови Internet Explorer и му изчисти всички там файлове, история, бисквитки и т.н.
  Ако не помогне пак пиши ;). А ако стане, пак може да пишеш, че да кажеш кое е помогнало за да знам в бъдеще.

 28. Здравейте.
  Направих пълно премахване и стана, за сега всичко е наред :) БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО!
  :)

 29. Здравей,
  Благодаря за отговора. Четох всички коментари преди и след 71. И при мен се появи проблема след инсталирането на скайп на таблет с Андроид, а настолния ми е с Win XP. Ще съм благодарна ако има решение на проблема да го постнете тук. Ще следя коментарите :)
  Хубав ден!

 30. @dardar
  Благодаря за инфото. Добавих връзка към мястото, от където са копирани упътванията, вместо самите упътвания, понеже не е добре на един сайт да се поставят копирани текстове от друг сайт.
  Поздрави.

 31. Здравейте !
  Инсталирах скайп, версия 6.14.59.104.
  Нямам история от м.април 2014 г.

 32. @Ели
  Здравей.
  При теб липсва част от историята само, така ли? Случва се понякога при обновяване. То всякакви неща се случват де.
  Ако искаш пробвай това в коментар #29 от тук https://chat4o.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D1%8F-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2-skype/ но може и да не помогне.
  Виж с тази програма дали можеш да я разглеждаш https://chat4o.com/skypelogview/
  Поздрави.

 33. Здравейте! Може ли да ми помогнете за скайпа, който когато го отваря ми се показва една антетка и пише – указаният път не съществува. Инсталирах и по-нови версии на скайп, но все това ми се показва.

 34. Здравейте! Имам инсталирана версия 6.6 на скайп. Днес направих опит да се впиша, но ми подаде съобщение, че съм отписан поради това, че използвам стара версия и ме кара насила да го актуализирам. Може ли помощ?

 35. @Ангел
  Здравей.
  Почнаха да спират старите версии. За сега версия 6.0 работи. Пробвай нея ако искаш.

 36. Здравей,моят проблем е следния:не мога да се впиша в скайпа,който е версия 4.2,промених уиндоуса от sp2 на sp3.излиза ми следния надпис:\Skype вече не се предлага за вашата операционна система.Впишете се в своя профил с някоя от поддържаните.\Ако изтегля нова версия на скайп,трябва ли да деинсталирам старата и как

 37. @Светла
  Здравей. Изтегли най-новата и я инсталирай директно. Тя ще обнови твоята. Понякога се получават проблеми. Ако случайно това стане, тогава направи пълно деинсталиране (виж коментар 39 отгоре) и пак го сложи.

 38. здравей,а сега накъде,изтеглих най-новата и при цъкване върху иконата на скайп ми исписва следното(на английски е и не мога да го преведа)Fatal eroe:Failed to get proc address for get logical processor information(KERNEL 32 dil)

 39. Ако си със SP3 не трябва да ти излиза. Но е възможно да не станало коректно обновяването до SP3 коректно. В такъв случай не знам, може би е нужна преинсталация на уиндоус.

 40. Здравей Ники,обновяването до SP3 се е получило,но забравих да ти кажа ,че преди време бях си направила втори скайп и като деинсталирах основния скайп ,иконата на втория остана.да не би той да е проблема,и ако трябва да го изтрия ,коя програма да използвам-тази от контролния панел или Revo uninstaller

 41. Хмм. Не знам, едва ли това е проблема. Иначе с рево се премахва всичко, а от контролния панел остават файлове и регистри. Според мен нещо се е прецекал windows-а.

 42. Здравей Ники, успях. Изпробвах всички версии на скайп и знаеш ли коя ми пасна-3.8 старичка е, но важното е че имам скайп, не знам дали е проблем, но при събитията имам едно знаменце и пише: Провалено изтегляне при обновяване на скайп. Надявам се като се отпиша да мога отново да се впиша, много ти благодаря за отделеното време, ако има нещо ще ти пиша. Приятен ден.

 43. Радва се, че е станало, но за съжаление най-вероятно и нея ще спрат скоро…

 44. Здравей Ники!
  За съжаление май дойде и моят ред да търся помощ. Чудно си ми работеше досега скайп 3.8, но от снощи в къщи не успя да се свърже (пише: Skype cannot connect) Няма други обяснения по проблема от страна на програмата. Пусках го и от лаптоп си (никакви промени по машините спрямо предишното пускане на скайп от предния ден)- и там се оказа същото.
  Сложил съм го и в работата (общо на 4 компютъра) тъй като досега се показа като сравнително добра версия, т.е. навсякъде си работеше без проблем и то повече от година. Днес никъде не работи и съобщението е същото. Единия компщтър е с линукс – и там не успя да се свърже. Предположих, че неприятната (вече за мен) фирмичка майкрософт е причина за това, т.е. вероятно за да ни стимулират да слагаме последния уиндоус, което твърдо няма да допусна повече да ми се случи. По-добре да мина на Линукс Убунту отколкото да се върна на система от тези подлеци (съжалявам за речника, но това тяхното вече мина някои граници, в момента съм на ХР все още)
  Та – възможно ли е да са спрели вече достъпа и на тази скайп-версия 3.8 ?
  И по-важното – Остана ли изобщо вече работеща версия под ХР (sp3) и коя е тя ако има такава ?

 45. @Бате Ради
  Здравей.
  Спрели са го явно… И при мен не бачка вече. Преди няколко дни бачкаше, имам една преносима версия тука на 3.8, ама вече не иска.
  За XP SP3 можеш да ползваш най-новата версия на скайп. Но трябва win да е SP3, иначе не става.

Коментарите са изключени.