Автоматично превеждане на Skype чат съобщения

Планетата ЗемяВАЖНО!! Тази статия вече не е актуална! За превеждане може да използвате програмата описана в тази статия. Тя освен да променя гласа, също предлага и превеждане.

НОВО!! Вече и от Скайп ще предлагат явно превеждане дори и на глас, но няма български за момента де. Източници: Тук и Тук

Skype Translate (Скайп преводач) e малка, безплатна програмка, с помощта на която вашите чат съобщения могат автоматично да се превеждат от и на много различни езици. Тя осъществява връзка между услугата Google Translate и Skype и превежда това, което пишете в момента, в който го изпратите. Skype Translate е разработен от Chen Levkovich, а уеб сайтът на програмата е www.skypetranslate.com.

За да инсталирате и използвате програмата следвайте следните инструкции:

 1. Изтеглете Skype Translate и затворете Skype. (Разбрах, че някои антивирусни програми смятат Skype Translate за зловреден софтуер и за това я премахнах от моя сървър. Според мен това е защото в нея има реклама, която изкача понякога по време на работа. Аз съм ползвал програмата, също съм я сканирал и с Norton Internet Security 2013, която не открива проблем. Все пак вие си преценете дали да я ползвате или не. Може да я свалите от този адрес: http://skypetranslate.com/download/setup_wrapper.exe)
 2. Стартирайте файла, който изтеглихте, за да започне инсталацията. Ако сте с Windows 7 или Vista – стартирайте го като администратор (десен бутон -> Изпълни като администратор или Run as administrator). Ако желаете да запазите сегашните си търсачка и начална страница, както и да не получите някакъв тулбар като бонус е нужно да премахнете 3-те отметки в първия прозорец, който се показва по време на инсталацията. В следващия отново е добре да премахнете отметката, за да не ви се инсталира друга допълнителна програма. Продължете с инсталацията до края.
 3. Skype Translate се стартира сам. Вижда се долу в дясно до часовника като малка клавиатура. Затворете го с десен бутон и Exit.
 4. Сега отворете Skype и влезте с вашите потребител и парола.
 5. Отворете и Skype Translate с иконката на работния плот.
 6. В Скайп ще видите жълто съобщение, изискващо достъп. Цъкнете Позволи достъп.
 7. Позволете достъп на Skype Translate

 8. Сега докато си пишете с някого трябва да цъкнете с десен бутон на Skype Translate (долу до часовника) и да изберете Settings. Тук ще изберете вашия език и езика на човека, с когото си чатите. Също трябва отметката Enable да е сложена.

Настройки на Skype Translate

Ако всичко е минало както трябва, като пишете на този абонат на езика, който сте избрали, той ще получава две версии на съобщението – на неговия език и на вашия. Вие също ще виждате двете версии.

Имайте предвид, че автоматичното превеждане от един език на друг е изключително трудно нещо. Не очаквайте перфектен превод. В много ситуации ще се получава доста безсмислен текст. Особено при изрази в преносно значение или думи с много значения.

Ето видео презентация как изглежда чат с включен Skype Translate:

Благодаря на Теодора за идеята за тази статия (коментар #20 от тук). И вие може да споделите вашата идея за статия в коментарите или на имейл :).

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype трикове

26 comments

 1. Ники,много ти благодаря за точната инструкция ,за инсталацията на програмата.
  Наистина е много добра.Ти успя да ни улесниш комуникацията с приятели по света.
  И, тъй като аз също работя много с гугъл преводача ,искам да кажа на останалите,че когато се пише на книжовен български език,и когато съобщенията в чата са кратки-превода е добър.
  Например:Пишем в чата на скайпа:Здравей!- и трябва да го изпратим.След това пишем:Как си?-и пак се изпраща,и т.н.

 2. @Теодора
  Благодаря за коментара.
  Поздрави.

 3. Здравейте, имам проблем с този транслатор. Не иска да се изтегли. Какво да правя?

 4. @Миросвет
  Здравей. При мен работи. Как по-точно не иска да се изтегли? Пробвай с друг браузър :).

 5. Здравей. Изтегля се ексето малкия файл след това следвам стъпките, които са описани тук, махам отметки, излиза прозорец че всичко е готово…..и след него веднага излиза надпис че има проблем с този файл… Kликвам на ОК и се отваря друг прозорец на който пише downloading и се започва едно чакане което няма край…. 2 часа вчера и не тръгва… Aз сам с мозила не мисля че е от това но….

 6. @Миросвет
  Хмм. Сега тествах целия процес и при мен мина успешно всичко. Само забелязах, че са се променили малко отметките, които трябва да махнем и за това промених малко статията горе. Но другото ще да е проблем в твоя компютър.
  Да не би да нямаш място на системния дял? Но едва ли, то пък е съвсем малка програмката. Може ако имаш защитна стена, там да видиш дали не е блокирала тегленето. Нещо не позволява на изтеглянето да започне. Ако си с Win 7 или Vista също пробвай да стартираш в режим на администратор. Аз това не го правя и пак става, но все пак опитай.
  Поздрави.

 7. До Николай
  Стартирах като админ и стана мерси :):):)

 8. @Миросвет
  Супер :). Ще го добавя в статията тогава да се знае.
  Поздрави.

 9. Здравейте!
  При мен като че ли става инсталацията, но не ми излиза никаква клавиатурка на екрана,за да активирам по някакъв начин превод. Опитах инсталиране като админ, но ми иска някаква парола, а очевидно съпругът ми по-горе е сложил отметката защита срещу външни програми или нещо подобно беше. За съжаление той отсъства и явно ще се наложи да го чакам. Благодаря за разясненията, надявам се да не съм направила каша с многократното стартиране на този exe файл…

 10. @Вера
  Здравей.
  Опитай като администратор и ако не стане тогава пак пиши. Би трябвало да не е проблем многократното отваряне. То дори и да е инсталирано няколко пъти мисля, че ще се препокрие старото с новото или нещо такова.
  Поздрави.

 11. Здрасти. Казваш че програмата работи с XP обаче аз я инсталирах както си описал по-горе и когато започвам да пиша, човека на отсрещната страна получава на същия език, на който аз сам писала.

 12. @Bubeto
  Здравей.
  Направи ли всичко както трябва. Там стъпка 6 и 7 от статията например? С коя версия на Скайп си?

 13. Здрасти, ми така както си написал така направих и аз, а мисля че съм с най-новата версия на скайп, не знам.

 14. @Bubeto
  Би ли проверила на бързо. В Скайп отвори менюто Помощ и там цъкни За Skype. Там я пише. Като ми я кажеш, ще отида да пробвам с нея на XP да видя при мен върви ли.
  Аз реално с новата не съм тествал, понеже тя не беше излязла като писах статията.

 15. 6.1.0.129 извинявай че се забавих това ми е версията

 16. @Bubeto
  Няма проблеми, то и аз нямах предвид да бързаш, а исках да кажа че ще стане лесно :). Ами добре, тогава ще проверя с тази версия дали работи при мен и пак ще пиша. Но това ще стане вече неделя или понеделник.
  Поздрави.

 17. @Bubeto
  Тествах днес на XP със 2 версии, едната е 6.0, другата 6.1.59.129 и с двете работи. Трябва и с твоята да работи. Според мен нещо не правиш както трябва или пък е станала някаква грешка с програмата, не знам.
  Поздрави.

 18. Благодаря ти. Освен да пробвам да си сменя скайпа. Или да ме добавиш в скайпа ти и да ми казваш какво да правя. Много ми трябва тази програма.

 19. @Bubeto
  Може да деинсталираш Skype Translate и да го инсталираш на ново, като този път следваш много добре инструкциите в статията. Те са доста подробни.
  За другото, което предлагаш, няма да мога да отделя толкова време за съжаление. А и аз ще ти кажа абсолютно същото, което съм написал в статията.
  Поздрави.

 20. Здрасти програмата е супер писах си сам на себе си и работи
  Ще кажа на приятели ако им потрябва
  :)

 21. @Георги
  Здравей. Радвам се, че ти харесва. Имай предвид, че все пак превода понякога е доста смешен :).

 22. Не става и не става тъпа ли съм не знам?

 23. @toska
  Здравей. Ами не знам, какво точно не става? Може примерно да е нещо от версията на скайп или да е нужна по-нова версия на програмата.

Коментарите са изключени.