Кратка история на Skype

Google реклама:

История на СкайпКомуникациите между хората винаги са се развивали с голяма скорост. От простото викане и сигналите с пушек, през пощенския гълъб и морзовия код, до телефоните, gsm-ите и интернета – човек винаги е търсил нови и по-бързи методи за комуникация. Все пак тя е основна част от човешката цивилизация и самото общество не може да съществува без нея.

Без съмнение създаването на Интернет е огромна стъпка в развитието на комуникациите. Благодарение на него се изпращат електронни писма и текстови съобщения (чат), които пътуват почти мигновенно до другия край на света.

И тук се намесва Skype …

Главната идея на skype е предаването на вашия говор по вече съществуващата интернет връзка (Voice Over Internet Protocol – VoIP) – тоест компютъра ви се превръща в телефон. Skype преобразува гласа ви в електронни сигнали и ги изпраща по интернет, използвайки вашият компютър за сървър. Когато пристигнат на отсрещната страна, на приемащия компютър, сигналите отново се преобвазуват в звук и се възпроизвеждат от аудио устройството (колонки, слушалки). Разговорите между два компютъра по Скайп е безплатно и много удобно, а между компютър и телефон е платено, но доста евтино.

Създаването на Skype

Skype е създаден през 2003 година в компанията на Niklas Zennström и Dane Janus Friis. Първоначално името е било Skyper, но след това е съкратено на Skype, понеже е открито че не всички домейни са били свободни за думата Skyper. Разработчиците на самата програма Скайп са Ahti Heinla, Priit Kasesalu и Jaan Tallinn – същите направили програмата Kazaa.

През април 2003 са закупени домейните skype.com и skype.net, а през август 2003 година е пусната първата публична бета версия на програмата. Не след дълго skype вече работи на Windows, Macintosh, Linux и дори Sony PlayStation.

Развитие на Skype

2005

През декември 2005-та по Скайп вече могат да се провеждат видео разговори. Програмата вече е не само безплатен заместител на телефона, тя е нещо много повече. По това време регистрираните скайп потребители са над 70 милиона. Към края на 2005 година Skype е закупен от компанията eBay.

2006

През януари 2006 година постепенно качеството на видео разговорите става толкова добро, че Скайп се конкурира с компании специализиращи се в тази област. В същата година е представена и услугата Skypecasting, която се използва за записване на вашите разговори. По-късно услугата е премахната и сега не съществува. В края на 2006 година Скайп потребителите надхвърлят цели 170 милиона.

2007

През 2007 година са добавени доста нови екстри (като Skype Find, Skype Prime, Send Money и други), а излезлите версии за Windows са 3.1, 3.2 и 3.5.

2008

През 2008 година излиза версия 2.0 за Linux, както и Skype 4 за Windows, която има значително променен интерфейс. В края на 2008 година потребителите на Skype преминават 400 милиона.

2009

През април 2009 г. от eBay обявяват че Skype ще стане отделна компания отново през 2010 година. Над 500 милиона са регистрираните Скайп потребители. През 2009 година разговорите от един Скайп към друг изграждат 13% от всички международни разговори по света. Това са 54 милиарда минути в разговори от Skype към Skype за 2009 год.

2010

През октомври 2010 г. излиза Skype 5, който включва доста нови екстри, като: конферентни видео разговори, промени в интерфейса, нова търсачка за Skype потребители, някои нови Facebook възможности и други.

2011

През май 2011 година Skype отново е продаден. Този път на Microsoft за 8.5 милиарда долара.

Днес Skype продължава да се развива и да трупа както нови потребители, така и нови екстри :).

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype статии

One comment

Коментарите са изключени.