Защо не ме чуват по Skype?

Неработещ микрофон

Ако не ви чуват по време на skype разговор, то попаднали сте на правилното място. С помощта на тази статия, следвайки поредица от стъпки, вие ще направите нещо като диагностика на вашия микрофон и неговите настройки с цел да откриете и отстраните проблема.

1. Стига ли гласът ви до Скайп?

Първо нека проверим дали реално има проблем с достигането на вашия глас през микрофона до Skype. За целта влезте в Скайп с вашия потребител и парола и отворете менюто Tools (Инструменти) -> Options (Настройки) -> Audio Settings (Устройства). Срещу Microphone (Микрофон) виждате падащо меню с устройства, а срещу Volume (Сила на звука) – индикатор за силата на микрофона и плъзгач.

Оставете този прозорец отворен, вземете вашия микрофон и духнете в него (или кажете нещо). Погледнете индикатора – той трябва да се оцвети донякъде в зелен цвят. Колкото по-силно говорите, толкова по-надясно се оцветява индикатора.

Ако индикатора се оцвети, то всичко е наред и най-вероятно проблема е в отсрещната страна. За да сте сигурни проведете тестов разговор и ако там също всичко е наред, кажете на човека, който не ви чува да прочете тази статия. Ако обаче индикатора не се оцвети, то имаме проблем.

Звукови настройки

2. Настройки в Skype

В стъпка две ще променим някои настройки в Skype. Докато все още сте в този отворен прозорец от стъпка 1, проверете дали е поставена отметката Automatically adjust microphone settings (Регулирай автоматично микрофона). Или я сложете или дръпнете плъзгача най-вдясно. Сега пробвайте отново дали като говорите в микрофона се засветява индикатора. Ако да, запазете настройките и сте готови, ако не – продължаваме.

Цъкнете върху падащото меню срещу Microphone (Микрофон) и ако имате повече от един избор, тествайте с всяко едно от устройствата в списъка. При всяко проверявайте дали работи като говорите в микрофона и ако откриете работещо, оставете него и запазете настройките. Ако не стане с нито едно, то излезте от страницата с настройки в Skype без да запазвате промените.

3. Свързване на микрофона

В стъпка 3 ще проверим дали микрофона е свързан правилно. Погледнете зад компютъра (или отпред, ако там сте го свързали) и вижте дали розовия жак (този на микрофона обикновено е розов) е пъхнат до край. Натиснете го силно за да щтракне. Също вижте дали е свързан на мястото за микрофон. Обикновено и то е розово. Ако имате и отпред и отзад място за микрофон, пробвайте и на двете места.

Жакове на слушалки с микрофон

Ако всичко е свързано както трябва, то огледайте се дали микрофона ви има копче за включване/изключване/намаляване и го включете/усилете. Копчето може да е по кабела някъде или по корпуса на микрофона/слушалките. След всяка промяна в тази стъпка, тествайте по описания начин в стъпка 1.

4. Windows настройки

Все още не сте открили проблема? Време е да погледнем и настройките в Windows.

4.1. За Windows 7

Ако сте с Windows 7 цъкнете на старт бутона, след това на Контролен панел (Control Panel), после на Хардуер и звук (Hardware and Sound) и на края на Управление на аудиоустройства (Manage Audio Devices). Отваря ви се прозорец. В него горе цъкнете Записване (Recording).

Виждате списък с устройства. Има ли сред тях картинка на микрофон с име Microphone? Ако не, цъкнете с десен бутон върху някое устройство и сложете двете отметки (ако не са сложени) – Покажи изключените устройства (Show Disabled Devices) и Покажи забранените устройства (Show Disconnected Devices). Сега вече трябва да виждате микрофон.

Ако микрофона е сив и на него пише Забранено (Disabled), то цъкнете с десен бутон върху него и от менюто изберете Разрешено (Enable). Това ще го активира.

Управление на аудиоустройства

Ако микрофона си е разрешен, цъкнете с десен бутон на него и изберете Свойства (Properties). След това от новия прозорец цъкнете Нива (Levels). Там ще видите един малък бутон в дясно, с който може да се изключи напълно звука на микрофона. Ако е цъкнат, то ще има една червена иконка в ъгъла му. Това е проблема. Цъкнете го за да се оправи и запазете настройките.

Друга възможност е нивото на Microphone или пък на Microphone Boost (под него) да са прекалено намалени. Може да ги усилите като придърпате техните плъзгачи надясно.

4.2. За Windows XP

Ако сте с Windows XP цъкнете на старт бутона и после: Контролен панел (Control Panel) или ако сте на стария вид меню – Настройки (Settings) -> Контролен панел (Control Panel). След това: Звукови, речеви и аудиоустройства -> Звуци и аудиоустройства (Sounds and Audio Devices) или ако сте на стария изглед – директно на Звуци и аудиоустройства (Sounds and Audio Devices). Следват: Глас (Voice) -> бутона, който е под Запис на глас (Voice recording) на име Сила на звука… (Volume).

Тук има плъзгачи за настройка на различни неща. Едно от тях е или Mic Volume или Microphone (Микрофон). Може под него да има отметка Mute за заглушаване, но може и да има друга на име Избор (Select). Ако е Mute я махнете, а ако е Избор (Select) – сложете я. А относно самия плъзгач, ако е много надолу – усилете го нагоре.

Настройка на микрофон в Windows XP

След това цъкнете на бутона Разширени (Advanced), който е под плъзгача. Ако го нямате, изкарайте го горе в ляво от менюто Опции (Options) -> Разширени контроли (Advanced controls). С бутона ви се отваря още един прозорец, в който долу трябва да има отметка на име Microphone Boost. Препоръчително е да я сложите. (Благодаря на Bongel, който спомена за това по-долу в коментар #86).

5. Версия на Skype

Проблемът също може да е предизвикан от несъвместимост между различни версии на Скайп. Ако нищо не помага, вие и хората, които не ви чуват, преминете на най-новата версия на Skype.

6. Други

Ако все още не сте решили проблема, може микрофона ви да е повреден или компютъра ви да има друг по-сложен хардуерен или софтуерен проблем, който не е описан в статията. Обърнете се към специалист.

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype проблеми

147 comments

 1. @Shadow
  Здравей. Потърсих малко и излиза, че във версии под 6.3 създателя на групов чат има право да редактира и изтрива чат съобщенията на участниците. От версия 6.3 са го премахнали.

 2. Здравейте, благодаря за статията. Имам един проблем. Като говоря по скайп ми казват да си намаля звука от слушалките, защото се чува много силно при тях, а като намаля – аз не чувам. Някакви идеи?

 3. @devil746
  Здравей. Ти с кой Windows си? Тука чета за Windows XP че трябвало да се махне на едно място What U hear отметка, виж голямата снимка тука: http://forum.teamspeak.com/showthread.php/53827-Whatever-is-going-through-my-headset-is-being-output-to-my-mic-when-i-talk?s=fea09f465fd12dd5cba5d301160b08ca&p=278478#post278478
  А след това друг казва да се изключи sterio mix и да да избере fixed някъде си за твоя микрофон. В момента нямам XP да го видя къде е точно.
  А на едно друго място за Win 7 видях, че един му се е оправило, като е изключил microphone boost, тоест направил го е на 0. Има горе в статията снимка за него в раздела с Win 7.
  То и не мен ми се беше случило това, следващия път ще пробвам това с microphone boost.

 4. Имам един проблем. Като говоря по скайп, другите ме чуват и то странно. Аз използвам един вграден микрофон, после го смених с един друг и пак същото.

 5. @wwe
  Здравей.
  Направи тестов разговор, като се обадиш на абонат echo123 и там запиши гласа си. После ще ти го пусне да се чуеш и виж дали там е странно. Ако е странно, то проблема ще знаем, че е при теб. Ако е добре, значи проблема е при човека дето те чува странно.
  Също как точно странно? Ако накъсва и се губят думи примерно, то може да е от слаб интернет.

 6. Трябва да дойдеш да ми го оправиш микрофона

 7. Обърни се към компютърна фирма ако смяташ че е него :)

Коментарите са изключени.