Добре ли е да използваме стара версия на Skype?

Стар скайпГоляма част от хората все още използват стара версия на Skype. Това се дължи предимно на факта, че са свикнали с интерфейса и не желаят да разучават новите версии. Какви обаче са предимствата и недостатъците при използването на стар Скайп? В тази статия ще поразсъждаваме над въпроса.

GoodПредимства

 • Комфорт – Определено това, че сме свикнали с дадена версия, ни носи комфорт. Знаем всичко от къде и как се прави и се чувстваме добре с нея.
 • Бързодействие – Много често, въпреки че уж се подобряват по-новите версии на дадена програма, те реално стават по-бавни и по-големи по размер. Заемат повече памет и като цяло си изискват повече ресурси. Това се дължи на добавянето на нови екстри и функционалности. Например Skype 1.2 е около 6 MB, Skype 2.0 е около 9 MB, Skype 3.0 е около 19 MB. Естествено има и изключения.

BadНедостатъци

 • Липсващи функционалности – Ако използвате по-стара версия на Скайп, ще се лишите от някои нови екстри и възможности. Това си е нормално за всяка програма. Естествено има и изключения, примерно от Skype решиха да премахнат Диспечера на екстри (Extras Manager) в Skype 5.3.
 • Дупки в сигурността – При постепенното излизане на нови версии на Скайп, без съмнение се “запушват” и откритите дупки в сигурността. Това прави работата на хакерите и вирусите по-трудна.
 • Повече бъгове – В старите версии винаги има повече бъгове от колкото в новите. Самото излизане на нова версия винаги включва поправянето на определен брой бъгове (грешки).
 • Несъвместимост – Колкото по-стара версия на дадена програма ползвате и по-нова версия на операционна система, то толкова повече проблеми може да имате със съвместимостта. Това важи и за Skype. Един начин да се справите с това е да използвате вградените в Windows режими за съвместимост. Примерно в Windows 7 (а и Vista) можете да стартирате всяка програма в режим на Windows XP. Това не винаги решава проблема, но си струва да се опита.
 • Липса на техническа поддръжка – От Skype не предоставят техническа поддръжка за версии различни от най-новата. Ако се свържете с тях и им кажете че имате някакъв проблем, първото нещо, което ви отговарят е да се уверите че използвате най-новата версия. В това има логика, защото доста от проблемите, за които евентуално биха им писали потребителите, са вече поправени в новите версии.

Сещате се за други предимства или недостатъци от използването на стар Skype или просто имате мнение по въпроса? Моля, пишете един коментар по-долу.

Как да използваме стара версия на Скайп?

За да използвате стара версия на Skype е нужно първо да деинсталирате сегашната нова версия (ако имате такава), да изтеглите и инсталирате желаната версия и след това да спрете актуализирането на Скайп.

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype статии

28 comments

 1. имах старата версия но сега не мога да я ползвам

 2. Здравей Aysegul. Ако искаш мога да опитам да ти помогна, но ще трябва да ми дадеш много повече информация, като версия на скайп и windows и skypelauncher (ако ползваш), както и каква грешка изписва.
  Поздрави.

 3. как да използвам стария скайп
  (част от коментара е изтрит от админа)

 4. @дони
  Здравей. Първо деинсталирай сегашния Скайп, после инсталирай стара версия и на края спри ъпдейтите.
  Поздрави.

 5. @qnko
  Здравей. Какво имаш предвид?

 6. Здравейте, от скайпа ми изчезна надписа ИЗПРАТИ и това много ме затруднява. Не мога при изпращане да ползвам мишката, а винаги кл. ентер. Предварително благодаря. Дори да не ми отговорите, весели празници.

 7. @Ваня
  Здравей. Да, напоследък с новия Скайп се случва чат-пат някой да се оплачи от това :). В началото и аз не знаех какъв е проблема, но после открих че просто трябва да се разтегли прозореца да е по-голям и тогава се появява. Явно са решили да направят някакъв адаптивен дизайн, който се променя в зависимост от размера ;).
  Весели празници.

 8. диспечера на екстри не е премахнат просто е преместен в инструманти/настроики/разширени

 9. @радостин русев
  Това там май е друг диспечър. Пише за достъп до други програми. А екстрите бяха примерни едни игрички и т.н.

 10. сега го видях извинявам се за спама

 11. а и когато имах skype 4 в екстрите нямах нищо както сега

 12. Със Скайп 500152 съм, нещо напоследък не мога да добавя абонат. Показва ми че не намерен, но има такъв. Защо се получава така?

 13. @Димитър К.
  Здравей. Показва, че не е намерен, в смисъл изписва нещо или само стои празна страница? Защото четох за един проблем с празна страница при опит да се добавят абонати и пише че Съветникът за съдържание (Content Advisor), който е част от Интернет Експлорер причинява това и трябва да се спре. Независимо дали ползваш Internet Explorer, самия Скайп го ползва.

 14. Здравей, на единия компютър нямам интернет експлорер. Не съм инсталирал. Ползвам портъбъл Гугъл Хром 3001599101 и Макстон клауд като браузъри. Но, основно Хрома. Като поставя името на абоната, след доста по-бавното търсене от преди, ми изписва че не е намерен абонат с такова име от 15 милиона ли беше абоната…. Същото ми показва и на другия, но пък на него имам Интернет Експлорер. Този Content Advisor как да го спра поне на този компютър с Интернет Експлорера? Но, мисля че явно не е от това, защото пък на другия нямам Интернет Експлорер. Интересно защо ли така се получи?

 15. Интернет експлорър не е нужно да се инсталира, той е вграден в Windows и трябва да го имаш ако си с Windows или ако не си го махнал изрично.
  Content Advisor или Съветник за съдържание трябва да се настройва от менюто Инструменти (Tools) – Настройки или Опции или Options – Съдържание (Content). Някъде там трябва да има бутон за изключване (disable) или включване (enable).

 16. Изтрих цялата папка Ratings, от регистъра. И стана. Ще пиша пак, ако не съм го направил както трябва и има проблем. Благодаря! Иначе на Windows7 от контрол панел-опции за интернет, и – Съдържание, но не се ориентирах къде има бутон за изключване (disable) или включване (enable).

 17. На новия Internet Explorer май това нещо го няма до колкото разбирам. Това дето го чета и го гледам като снимки явно са били някакви стари версии. И при мен го няма в IE 10. Май е заменен с бутона за семейна безопасност или family safety. Но там не ми е ясно много как се работи точно.
  Ти как го оправи викаш? Къде е тази папка, това в Internet Exlorer-ските регистри или на Скайп?

 18. Стана при мен по този начин, за Content Advisor тук ти ми спомена и го открих в интернет (на английски някъде беше) да се деактивира така: Меню Start – отварям Run – пиша RegEdit – натискам OK – от там в HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Ratings. Така сега в папката има един ключ, който не може да се изтрие от дясната част на прозореца. Затова направо в лявата част трия цялата папка Ratings. И след рестарт стана. Нищо друго не съм правил. Как е станал проблема? По някакъв начин съм или се е активирал Content Advisor-а. Не мога да си го обясня. С някакъв ъпдейт, …-нямам представа. Но, по описания начин от мен стана, и работи сега.
  Благодаря за съветите и отзивчивостта.

 19. А, ясно. Добре го обясни, че да видят и други хора, които го търсят. А и аз ще го знам и ако питат ще им кажа този коментар да четат.
  То да се опитваме да разберем софтура какво прави е умряла работа. А аз дори съм и програмист и пак се отказвам :D. Толкова много неща могат да се повредят и в Windows и в Скайп и в Интернет Експлорер, че направо не ми се мисли къде е проблема ;).
  Поздрави.

 20. Здравейте…. Абе на мене сега на скайпа ми излиза (там дето се натиска името и портал) –Скоро вашата версия на Skype ще бъде изведена от употреба. Актуализирайте днес —
  какво като излиза от употреба не може ли да си изтегля 6.16 версия

  пишете ми на имейла това ми е проблема на скайп

 21. @Гого
  Здравей.
  Не знам на коя версия ти излиза това, но аз четох че ще спират всички от 6.13 и надолу.

 22. не мога да изтрия старата версия на skype, за да инсталирам новата

 23. със стара версия съм 3.2 защо не ми позволява да изтегля по нова с тази не може да се включва камерата при разговор с по новите версии

 24. Здравей, не ти позволява ли, как по-точно, какво става?

 25. Здравейте,имам проблем със скайп,винаги съм ползвал по стари версии,защото новите не мога да ги понасям със хилядите му приложения,от 2 дена не мога да си вляза в профила,не ме допуска,изтеглих най новата версия и ме пусна,но със по стари версии не става,същия проблем го имат и някой мои познати,някой би ли обяснил защо се получава така?

Коментарите са изключени.