Тест: Натоварване на компютъра при различни версии на Skype

Skype производителностВ тази статия ще направим битка между три различни версии на Скайп. Победителят е този, който натовари компютъра най-малко.

Нека разберем веднъж за винаги дали по-старите версии използват по-малко ресурси защото имат по-малко екстри или по-новите товарят по-малко защото с времето са станали все по-добре оптимизирани.

Тестова система

Компютърът, на която проведох тестовете, е с 4-ядрен процесор AMD Phenom II X4 945, с 4GB DDR3 памет и нормален хард диск на 7200 оборота. Операционната система е Windows 7.

Изследвани параметри

 • Процесорно натоварване – с програмата Process Explorer.
 • Използвана памет – с програмата Process Explorer.
 • Интернет трафик – с програмата iTraffic Monitor.

Резултати

Процесорно натоварване

Натоварване на процесора при различни версии на Скайп

Използвана памет

Заета RAM памет при различни версии на Skype

Интернет трафик

Интернет трафик при различни версии на Скайп

Кратко обобщение

Въпреки че очаквах Skype 3.8 да бъде победител по всички параметри, както виждате това съвсем не е така. Оказва се, че най-новата версия (6.3) натоварва най-малко процесора и дори използва най-малко интернет. Относно заетата RAM памет обаче, победител тук е най-старата тествана версия – 3.8. Отдолу можете да видите повече информация за начина на тестване, както и снимки на самите резултати.

Тестова процедура

Процедирах по следния начин. Първо стартирах Process Explorer и iTraffic Monitor, а след това и Скайп. След няколко минути, когато от известно време вече бяха нормализирани графиките, събрах данните за състоянието „В покой“. След около минута проведох тестов разговор и някъде към края му събрах данните. След около минута проведох еднопосочен видео разговор (в който само аз имам уеб камера) и когато графиките за интернет трафика и процесорното натоварване се нормализираха (след около 2-3 минути) събрах данните и за това състояние.

Когато приключих с първата версия, затворих Skype, деинсталирах го и инсталирах следващата версия. Стартирах я, вписах се в същия потребител и направих същия тест, както за предходната. На края инсталирах и третата версия и повторих процедурата.

Допълнителни уточнения

 • При версия 3.8 се наложи да инсталирам същата версия и на отсрещната страна, на която се обаждам. В противен случай видео обажданията не работеха. За останалите две версии на отсрещната страна беше инсталиран Skype 6.3.
 • Стойностите, които се виждат на графиките, са приблизителни. Стойността на интернет трафика е сбор от приблизителния трафик на сваляне и този на качване.

Снимки на резултатите

Skype 3.8 в покой
Skype 3.8 в покой
Skype 3.8 при тестов разговор
Skype 3.8 при тестов разговор
Skype 3.8 при видео разговор
Skype 3.8 при видео разговор
Skype 4.2 в покой
Skype 4.2 в покой
Skype 4.2 при тестов разговор
Skype 4.2 при тестов разговор

Skype 4.2 при видео разговор
Skype 4.2 при видео разговор
Skype 6.3 в покой
Skype 6.3 в покой
Skype 6.3 при тестов разговор
Skype 6.3 при тестов разговор
Skype 6.3 при видео разговор
Skype 6.3 при видео разговор

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype статии

4 comments

 1. При съвременните обеми на памет по-малко ме плаши проблемът с паметта и предпочитам по-бързия интернетен трафик. В този смисъл ми се струва че 6.3 печели.

 2. @Николай
  Здравей. Дам. И аз така смятам.

 3. Здравейте, казвам се Борис. Ползвам стар компютър AMD Sempron +2300, 1.58 Ghz, 512 Mbt RAM. Включвам скайпа си и почват проблеми. Не може да се отвори. Блокира. Появява се SkypeTM (13). Скобите са големи /в случая са малки/ и не мога да си обясня защо не мога да отворя скайпа. Усещам и затруднения при отваряне на прозорци. След като се отпиша, нещата се нормализират. Не знам коя е причината – във версията, нещо се е прикачило към името, или е вирус, или друг е проблема. Как може да се разреши проблема. С уважение: Борис

 4. Борис, здравей.
  Първо направи пълно деинсталиране, но не по нормалния начин, а по този описан тук: https://chat4o.com/%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-skype/
  След това инсталирай на ново Скайпа. Това решава много разнообразни подобни проблеми.
  Ако това не помогне, направи сканиране с безплатната версия на MalwareBytes. Тя открива много вируси.
  Ако и това не помогне пак пиши. Възможно е и Windows да се е повредил и да трябва да се преинсталира.
  Поздрави :)

Коментарите са изключени.