Подобрявам статиите и забързвам сайта

ЪпгрейдЕто го и втория пост относно Chat4o и неговото развитие. Тук ще споделя част от дейностите, с които се занимавам напоследък.

Първо ще разгледам някои от подобренията, които правя по статиите, след това ще поговоря за бързината на сайта и на края ще спомена някои неща за абонирането.

Кратка/подробна версия

ЛистиЕдно от нещата, които смятам, че ще подобри качеството на някои от статиите, е изготвянето на кратка и подробна версия на информацията в тях.

По този начин посетителите, които са по-навътре с технологиите, ще могат буквално прочитайки 1-2 изречения да разберат това, което ги интересува. А по-начинаещите пък ще могат да се обърнат към подробната версия и да видят упътване стъпка по стъпка.

Често задавани въпроси

ЧЗВВторото подобрение, което искам да спомена, е добавянето на списък с често задавани въпроси и техните отговори в края на някои статии. Мисля, че това ще бъде много полезно и ще предостави много повече информация вътре в статията, без да е нужно човек да се рови из коментарите.

Самите въпроси са силно свързани с основната тема на статията и в повечето случаи са вече задавани в коментарите. А техните отговори са доста кратки и за това не е удобно да бъдат разгледани в отделна статия.

Като пример за горните две подобрения може да погледнете обновената версия на статията за многократно стартиране на Skype. Тя е първата, която претърпя тези трансформации :).

Скорост на зареждане

ЧасовникДруго, над което работя, е забързването на Чат4о. Самата тема (дизайн), която ползвам, не е от най-леките и за това премахвам и изключвам множество ненужни елементи и екстри.

Освен това:

 • Смъшвам всички изображения, за да намаля размера им без никакви загуби на качеството.
 • Създавам си моя (по-проста) версия на някои разширения (например на скоро премахнах разширението за контакт форма и си направих моя без ненужни ефекти и с много по-кратък програмен код).
 • Тествам CDN (Content delivery network) услугата на Cloudflare, която за момента показва някакво забързване, но ще е нужен по-голям тестов период за да бъда сигурен. CDN е глобална мрежа от сървъри, на които се запазват част от ресурсите от моя сайт и се зареждат от там, вместо от моя хостинг. Така за всеки посетител те се изтеглят от най-близкия до неговата държава сървър (което принципно става по-бързо).
 • Комбинирам част от програмния код на различните разширения на едно място, като така намалявам броя на файлове, които посетителя изтегля като посети сайта.
 • И много други действия…

Абонамент система

emailВ момента използвам едно разширение за да може който иска да се абонира за известие по имейл, при публикуване на нова статия. Работи си принципно, но има някои ограничения, като едно от най-важните е, че не може да се настрои така, че да изпраща писмата на части, вместо наведнъж до всички абонати. А това е нужно тъй като нямам право да пращам повече от определен брой писма за 1 час (ограничение от хостинга). Дори в момента сигурно не всички абонирани получават имейл заради това ограничение.

Поради тази, а и някои други причини, реших аз да си направя моя система за абониране и да прехвърля текущите абонати там. Започнал съм работа по нея и нещата вървят добре и там.

До тук ще спра за момента, че да не стане много дълга публикация :). Това е част от работата ми по поддръжката и развитието на сайта. Надявам се да ви е било интересно. Поздрави и до нови срещи :).

Реклама:

Реклама:

Категория:За Chat4o

2 comments

 1. Чудесен и много полезен сайт. Открих и отстраних проблема си за секунди с ваша помощ. Поздравления за времето, което отделяте, за да помагате!

 2. @Мария
  Здравей.
  Благодаря :). Радвам се че ти допада сайта и че ти е бил полезен.
  Поздрави.

Коментарите са изключени.