Топ 25 най-лоши пароли за 2012-та година

КлючовеСигурността на една парола е тема, която засяга всеки човек използващ интернет, включително и Skype потребителите. В тази статия ще разгледаме списък с 25-те най-лоши пароли за 2012-та година. Те са най-лоши, защото са най-често използвани и следователно най-лесни за отгатване от недоброжелатели. Също в статията ще включва и няколко съвета за по-добра сигурност на вашите пароли.

От къде пък се взеха тези данни?

Може би се чудите (поне аз се чудех), как така има публичен списък с най-ползваните пароли. Да не би някои компании да са изпратили доброволно тези поверителни данни на своите потребители? Ами всъщност предното изречение би било истина ако премахнем думата доброволно.

Класацията е съставена от www.splashdata.com, като те са използвали крадени данни публикувани от хакери в интернет. Все пак тази година хакери атакуваха и откраднаха такава информация от реномирани сайтове като Yahoo!, LinkedIn, eHarmony, Last.fm и други. (Естествено хората съставили списъка и хакерите нямат нищо общо).

Топ 25 най-лоши пароли за 2012-та година

Хакер1. password
2. 123456
3. 12345678
4. abc123
5. qwerty
6. monkey
7. letmein
8. dragon
9. 111111
10. baseball
11. iloveyou
12. trustno1
13. 1234567
14. sunshine
15. master
16. 123123
17. welcome
18. shadow
19. ashley
20. football
21. jesus
22. michael
23. ninja
24. mustang
25. password1

Съвети за по-сигурна парола

 1. Не използвайте лесни за измисляне пароли, като например поредица от числа, една дума, вашето име, дата на раждане, ЕГН, близки клавиши на клавиатурата и т.н. Единия вид хакерска атака включва използването на огромни списъци с множество такива популярни пароли.
 2. Използвайте различна парола на всяко място, в което се вписвате (или поне на важните за вас места).
 3. Не споделяйте вашата парола с никого. Особено с хора, които ви пращат имейл с твърдението, че е имало някакъв проблем с вашия акаунт и че трябва да въведете вашата парола някъде. Те се опитват да ви накарат да си мислите, че са представители на дадена компания (например Skype) като правят същите имейли и сайтове като на истинската компания – само и само за да им пратите паролата си или пък да я въведете в техния фалшив сайт, копие на оригинала (но с друг URL адрес).
 4. Не записвайте паролите си на файл на компютъра, особено ако компютърът ви не е защитен с реномиран, платен софтуер за защита (антивирусна и защитна стена). Може да ги запишете на хартия например (за всеки случай на две места).
 5. Използвайте антивирусна програма със защита в реално време и защитна стена. Ако търсите безплатен вариант, препоръчвам безплатната версия на антивирусната AVG в комбинация с вградената в Windows защитна стена. Ако можете да си позволите платен вариант, препоръчвам ви Norton Internet Security.

Убедих ви да си смените паролата в Скайп?

Ако тази статия ви е накарала да смените паролата си в Skype, то може да видите как в тази статия.

Благодаря за снимката с хакера на Adam Thomas от flickr.com.

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype статии

12 comments

 1. ЕГН-то не е лоша парола, защото никой не ти знае последните 4 цифри… ако някой ти ги знае, тогава очевидно няма да ползваш това за парола, но пък ако някой ти знае ЕГН-то едва ли ще тръгне да те хаква ;)

 2. Все пак мисля че ЕГН-то не е добра идея, защото голяма част от него е датата, а останалата част е само от 4 цифри, което не е много. А да не говорим, че ЕГН-то го има тук там по разни документи в разни институции и т.н.

 3. Е да ама кажи ми кой ще знае последните 4 цифри, освен това това са 9999 различни оцпии… така че няма да е много лесно ;)

 4. @Крис
  Ако се прилага някаква атака, при която може да се тества многократно чрез компютър, той ще ги пробва всички много бързо, щом са само 9999 :). Това не винаги е възможно, но има и такива ситуации до колкото знам.
  А и ЕГН-то се пише тук-там, както споменах. По разни договори в банката, в училище като се записваш сигурно (не помня точно) и на всякакви си там места. Общо взето не е нещо топ секретно ;).
  А и родителите ми знаят ЕГН-то ми :D. Хе хе. Също друго, за което се сещам, е че ако ми откраднат портфейла с личната карта, веднага ще ми знаят и паролата ;P

 5. Ще ти знаят паролата, но въпроса е че кой ще ти знае скайпа и т.н. Пък и едвали майка ми и баща ми ще тръгнат да ми ровят из скайпа или където и да било…

 6. Здравей Крис, разбирам, че си малък, но и не искаш да се научиш.
  Ние родителите си следим начина на живот на децата си точно, чрез скайпа и фейсбука, защото всяко дете има доста тайни от родителите си, което е нормално. А за нас има значение само, дали детето ни не се забърква с наркотици и т.н., а останалото сме го правили и ние. Да не забравяме, че и ние сме били деца, някои, дори и по-лоши от вас.
  Така че майка ти и баща ти със сигурност те следят, по техните си начини.

 7. @Теодора
  Ако ти найстина си следиш децата то това е нарушаване на личното пространство и не бих искала да съм ти дете ако знам че майка ми ме следи по интернет

 8. Само да спомена, че повечето пароли хората пишат или само от букви или само от цифри, което е лесно разбиваемо от хакерските атаки. Най-добрата парола е комбинация от цифри и букви, там вариантите за разбиване са почти нищожни.
  И още един съвет, не пишете никъде пароли нито в компютъра си нито на хартия, най-добрия вариант е да го помниш в главата си и не казвайте дори и на половинките си, ако искате да имате лично пространство в интернет.

 9. Тези с думичките не ми се струват толкова зле…моята парола е 50 символи .. хем цифри хем букви .. абе от всичко .. приятелите в училище и хиляда пъти да я въведа пред тях все и едно нещо не могат да запомнят .. но има много хора .. да не казвам че има пароли като баба дядо тате мама .. аз ;дд .. въпреки че би трябвало да пише на местата минимум поне 4-5 символа .. даже 6 .. аз съм едва на 11-12 но не съм чак толкова неопитна с компютъра .. таа и аз не искам майка ми да ме следи но не просто че ме следи а че това че си мисли че правя нещо особено ..

 10. @Лори
  Проблема конкретно с тези в статията горе, е че са много популярни. А хакерите имат готов списък с популярни пароли и директно ги пробват на принципа на налучкването. И то се прави с програма много бързо, а не ръчно. За това дори и да е по-сложна парола, ако е популярна, тя е много лоша. Например на пръв поглед тази 1qazxsw2 е доста сложна, но е много популярна, понеже виж къде са бутоните на клавиатурата ;).

 11. Да съгласна съм вас ( админа ) има още една подобна – 1q2w3e123 ;D Но тя моята лично съм си я измислила 20-30 минути се чудех как и така стана сложна и няма как някой да се досети цъкаш навсякъде от клавиатурата и става сложно.

 12. Да, и тази е подобна. И моите са на произволни места по клавиатурата, поне за важните места де :).

Коментарите са изключени.