Изтриване на чат историята в Skype само с един абонат

Изтриване на чат хронологияПо подразбиране Skype пази чат история (хронология), както на нашия компютър, така и на компютрите на хората, с които си пишем.

Ако искаме, ние можем да премахнем от своя компютър цялата хронология с всички абонати.

Понякога обаче ни се иска да изтрием само историята с един конкретен абонат, без да изгубим останалата. В такъв случай можем да използвате метода описан отдолу. Метода е за Windows системи.

Копие на работните файлове на Скайп (силно препоръчително)

Тази стъпка ще ни спаси в случай, че нещо се обърка.

 1. Затворете Skype напълно.
 2. Отворете някоя папка или Windows Explorer.
 3. Напишете горе в адрес лентата %appdata% и натиснете Ентер.
 4. Копирайте папката на име Skype и я поставете някъде на сигурно място (например на работния плот).

Изтриване на историята с един абонат

 1. Затворете Skype напълно.
 2. Отворете някоя папка или Windows Explorer.
 3. Напишете горе в адрес лентата %appdata%\skype и натиснете Ентер.
 4. Влезте в папката с вашето Скайп име.
 5. Изтрийте всички папки и файлове с изключение на файловете config.xml и main.db (в зависимост от настройката на вашата система, може да се виждат и само като config и main).
 6. Изтеглете програмата SQLite Database Browser (Изтегли от Chat4o.com или от SourceForge.net).
 7. Разархивирайте я, като цъкнете с десен бутон на нея и изберете Разархивирай тук (или Extract here).
 8. В появилата се папка стартирайте файла SQLite Database Browser 2.0 b1.exe
 9. В прозореца на програмата цъкнете бутона с отворена папка (или от менюто File -> Open Database).
 10. В адрес лентата на отворилия се прозорец напишете %appdata%\skype и натиснете Ентер.
 11. Отваряне на файла с чат историята на Skype със SQLite Database Browser

 12. Влезте в папката с вашето Скайп име.
 13. Изберете файла main.db и цъкнете бутона Отвори (или Open).
 14. Цъкнете на раздела Execute SQL.
 15. В полето на име SQL string поставете текста с команди от сивата кутия отдолу (изберете вариант 1 или 2), като преди това замените навсякъде ТУК със Skype името на абоната, с когото искате да изтриете чат хронологията.
  За да се замени думата ТУК автоматично, въведете неговото Скайп име тук:
  Вариант 1
  - Изтрива записите, но след като се впишете, може да се възстановят за последните 30 дни. За повече информация за това възстановяване вижте коментар #89 и #90 под тази статия.

  DELETE FROM Chats WHERE name LIKE '%#ТУК/%' OR name LIKE '%$ТУК;%' OR dialog_partner='ТУК';
  DELETE FROM Messages WHERE chatname LIKE '%#ТУК/%' OR chatname LIKE '%$ТУК;%' OR author='ТУК' OR dialog_partner='ТУК';
  DELETE FROM Conversations WHERE identity='ТУК';
  Вариант 2
  - Оставя записите, но изтрива самите думи в тях. Ще се вижда, че е писано нещо, но без да се знае какво. Така няма да се възстановят след вписване.

  UPDATE Chats SET friendlyname='', split_friendlyname='' WHERE name LIKE '%#ТУК/%' OR name LIKE '%$ТУК;%' OR dialog_partner='ТУК';
  UPDATE Messages SET guid='', body_xml='' WHERE chatname LIKE '%#ТУК/%' OR chatname LIKE '%$ТУК;%' OR author='ТУК' OR dialog_partner='ТУК';
 16. След като поставите текста в програмата, натиснете Execute query. Отдолу ще се изпише No error.
 17. Натиснете бутона с дискета (или от менюто File -> Save Database).
 18. Премахване на историята с един абонат чрез SQL команди в SQLite Database Browser

 19. Затворете програмата и се впишете в Skype. Ако всичко работи нормално там, списъка ви с контакти е там, историята на другите абонати се е запазила и т.н., то изтрийте папката с работните файлове, която запазихме преди да започнем.

ЧЗВЧесто задавани въпроси

1. Информацията само от моя компютър ли се изтрива?

 • Да. Тя продължава да се пази на компютъра на абоната, с който сте си писали.

2. Инструкциите доведоха до проблем със Skype. Какво да правя?

 • За всеки случай, преди да започнете ви препоръчах да копирате една папка на сигурно място. Ако на края има някакъв проблем, то затворете Skype напълно, отидете на същото място, от където я взехте, премахнете от там папката със същото име и поставете тази, която си запазихме. Това ще отмени всичко, което направихте (включително ще върне и историята).

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype трикове

44 comments

 1. Здравейте, ами на мен ми възниква грешка при отварянето на самата програма, вече като съм затворил скайп и отварям програмата вече от декстопа и писха моето име и след това името на потребителя с който съм чатил и възниква грешка някаква прия която ми казва на инглиш че има несходсвтво във форматите, не може да зареди някви файложе не ги наммира от систем дата на скайп 4 и така . ще съм благодарен ако бихте ми помогнали с нещо.
  Благодаря Ви още веднъж!

 2. @Aleksandar
  Здравей. Честно да ти кажа, не се сещам как да ти помогна за съжаление. То дори и темата, в която автора на програмата беше писал, вече я няма. Тази програмка никой не я поддържа и няма да излезе нова версия. При който стане, стане. Сигурно има някои бъгове и за това не работи при теб.

 3. И на мен ми даде някаква грешка, но независимо от всичко после се оказа, че си е свършила работата – историята на един от потребителите беше изтрита.

 4. Александър, а сигурен ли сте, че въвеждате точно „името в Skype“ на потребителя, а не неговото собствено име, с което примерно си е кръстил профилът в Skype? Защото той може да си е регистрирал скайп-акаунта като doba325, но да си е кръстил профилът със собственото си име примерно Dobromir Karapeltekov! Изписваш doba325, а не Dobromir Karapeltekov, нали?

 5. Аз пък съвсем пък не я видях тази програма тъй като след изтеглянето не се появи като файл, а все още като програма за изтегляне и не знам как да я отворя!

 6. @Magi
  Здравей. Не разбрах много какво е станало при теб, но предполагам че не се е изтеглила до край или нещо такова. Пробвай да я изтеглиш отново. Поздрави.

 7. При мен не работи! Първият път като я пуснах и ми излезе „Not Responding“! Втория пъ ми излезнаха някакви глупости и се отказах ;)

 8. @Vili
  Благодаря за информацията. За съжаление за момента не знам друг метод. А това с каква операционна система е (кой Windows) и коя версия Скайп?

 9. Много добра работа свърши програмата. Благодаря!!!

 10. @Нели
  Супер. Радвам се, че поне при някои хора работи.

 11. Здравей!
  Наистина много полезна информация даваш. Мерси! Аз искам да те попитам дали можеш да ми помогнеш да изтрия историята си от Skype с даден абонат като да не остава нищо и в компа само дето съм на Linux Ubuntu. Благодаря ти предварително!

 12. @Ангел
  Здравей.
  За там не знам.

 13. Дава ми грешка ;( Видях едно друго приложение но е платено :/ Ах сещате ли се за друг начин :/

 14. @Python
  Здравей. За момента не съм открил друг начин работещ. Дори сега тествах една програма дето уж прави това, ама при мен не проработи.

 15. Здравей, благодаря за програмата първо. Но ми дава някаква грешка… около 4 реда надписи, когаото цъкна да трие историята. Пуснах програмата като администратор. Някаква друга идея имаш ли как мога да изрия хронологията само с един човек?

 16. @роко
  Здравей. За момента не съм открил друг безплатен начин.

 17. @роко
  Не гарантирам по никакъв начин за коректността на програмите и сигурността на сайтовете, които ще спомена в следващите редове!
  Едната, за която пише че може да се трият индивидуални чат съобщения от историята е на този адрес: iscreamsoftware.com/chatzap.html
  А другата, която пише че може да се трие с един абонат е тази: deleteskypehistory.com
  Поръчва се от този адрес: deleteskypehistory.com/order.php

 18. Опитвам се да си изтрия хронологията с една неприятна абонатка и
  нещата стават по следния начин:
  изтеглям си skypechatremove за 32 битов уиндоус, и всичко по реда си,но когато отворя програмката, и ми излезе диалоговият прозорец с моето име и името на другия абонат, и цъкна „премахни хронологията“ казва следното:

  Skype 4.x error mesage: SQLite error no such column: partner_handle

 19. @Данчо
  Здравей.
  Не мога да помогна за съжаление. Програмата е доста бъгава и не работи винаги и с всички версии. Ако открия по-добър безплатен начин ще променя статията.

 20. и при мен не работи, аз съм със Skype 6.6.

 21. @Вальо
  Здравей.
  Мерси за линка. Ще тествам метода и може да го опиша в статията после.
  Поздрави :).

 22. Цялата статия е променена вече. Стария начин беше по-лесен, но не работеше винаги. Пробвайте новия метод :). Благодаря на Вальо за идеята.
  Също да отбележа, че всички коментари преди този, се отнасят за стария метод, който вече го няма в статията.
  Поздрави.

 23. Става новият метод :)…. работи безгрешно :).

 24. Вече не работи при мен, странно 2-3 пъти сработи, но вече не, не трие нищо.

 25. @Titan
  Здравей. Направи всичко от начало стъпка по стъпка. Сигурно изпускаш нещо. Например да затвориш скайпа или да натиснеш бутона за запазване на промените в програмата.

 26. Трябва ли всички папки да се трият и да се оставят само тези 2-те config и main или само отварям main променям каквото трябва и запаметявам? Питам защото като изтрих всички и скайпа не работи въобще, а ако правиш бекъп и го върнеш какъв е смисълът да ги триеш? Според мен нещо са променили или имаш някакъв бъг в линиите, появил се по-късно, защото веднъж ей така за пробата сработи, ама оня ден дойде приятел и искаше да изтрие разговор и не стана по този начин. После пробвах и при мен – пак не стана.

 27. @Titan
  Добавих това да се трият всички други файлове, понеже на много места има също някаква чат история, явно не е само в този main файл. Там е цялата принципно в main файла, но на практика има и в други файлове отново някакви части дето се дублират.
  По принцип като се изтрият тези файлове трябва скайпа пак да си работи, само за това да се остави config файла не съм сигурен. Пробвай и него да изтриеш, може за това да не ти работи евентуално. Него казвам да се остави защото така ще се запазят настройките дето са променяни. Аз като пробвах при мен си работеше по този начин и за това така го оставих.
  По принцип скайпа си работи дори при цялостно изтриване на appdata/skype папката, но понякога прави проблеми (а не трябва). Иначе ти с коя версия на Skype го правиш и не става? То не би трябвало да има значение, но все пак…

 28. Напишете горе в адрес лентата %appdata% и натиснете Ентер. – Папка изобщо не ми излиза … :| пробвах и със – Напишете горе в адрес лентата %appdata%\skype и натиснете Ентер, но и папка не ми излиза. Помощ


 29. Здравей. Това става само в Windows. Също да не пишеш случайно в другата лента отдясно дето е за търсене? Или примерно някоя от буквите да е на кирилица, например някое „а“.

 30. Не се занимавай да модерираш предният ми коментар справих се, но трябваше да приложа действието няколко пъти (около 10-тина), за да изтрие цялата хронология… Ако можеш да ми обясниш защо е така и на какъв принцип работи това което ти си дал като съвети ще ти бъда много благодарен. [изтрита лична информация]

 31. @Александър
  Здравей.

  Благодаря за информацията.

  Принципно няма логика да изисква няколко пъти. Затворен ли е Скайпа и запазваш ли промените след изтриването?

  Работи по следния начин. Историята се пази във db файл, което означава, че е база от данни. Базите данни са като таблици с редове и колони. Всеки ред е един запис, а колоните са имена на полета (примерно дата, име, съобщение и т.н.). Програмата, с която правим номера, е направена да обработва такива файлове, като също може да им пращя заявки. Те се пишат в специален формат и аз съм ги приготвил, като само трябва да се напише името. След като разгледах таблиците, прецених кои точно редове, от кои таблици във файла трябва да се трият, като се търси по дадени колони. Това правят заявките, трият записи като търсят в зададени таблици, където дадени колони отговарят на дадено име. Заявките могат да бъдат ограничени до определен брой като им се добави думата LIMIT и число, но както се вижда, в тях тя липсва и за това трябва да изтриват всичко, което намерят.

  Може отново да тествам нещата как работят, но в момента малко имам една ситуация, която ми отнема повечето време и временно съм свел до минимум работата по сайта.

  Може да става това ако имаш супер много история или нещо такова. Може нещо програмата да има вътрешен лимит по колко записа може да изтрие наведнъж. Само предполагам де.

 32. Хахаха, изтрих всичко, изпълних процедурата и пак си стои диалога :)) Голям майтап. С последната версия на скайп съм, 100 % нещо са променили тия [изтрито от админа]

 33. Може да е от това дето пиша в коментар номер 89 от тук: https://chat4o.com/%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B9%D0%BF/
  Все още проучвам въпроса. Ще тествам другата седмица и това нещо с един абонат също.

 34. И аз съм с последната версия на скайп, но при мен си работи безупречно програмката за изтриване, вчера я пусках и няма никакви проблеми. :)

 35. Тествах отново метода и след като се вписах ми възстанови моментално историята от последните 30 дни. Както подозирах, това не е заради самия метод, а просто така работят нещата вече. Обяснил съм на кратко горе в статията в синьо съобщение.

 36. Хора, измислих нещо, което може да е компромисно решение :D. Статията я обнових и стана още по-сложна от преди (за съжаление).
  Добавих втори вариант команди, които ако използвате ще стане така че историята ви е там, но все едно всяка една дума, която сте си писали с човека е била празен интервал. Идеята е че така скайп ще види че историята е там и няма да я изтегля от сървъра след като се впишете. А всъщност самите думи, които сте си писали са изтрити.
  Пишете ако някой тества дали при него работи и с коя версия също. При мен става с 6.13 съм.
  Поздрави.

 37. Хи-хи-хи , ГОЛЯМ си братле !!! . И при мен работи безупречно !! С Windows 10 съм а версията на skype e 7.21.0.100 . НО . :D обичм когато има „но“ :D имам следното въпросче , то хубаво се изтриха посланията но снимките останаха :D , могат ли да се махнат снимките които аз или съответният абонат е пратил ? Предварително благодаря :)
  Поздрави ! (:

 38. @haho hihi
  Четох във форума на скайп, че няма начин.

Коментарите са изключени.