Защо Microsoft купи Skype?

Google реклама:

Microsoft купи SkypeКакто знаете, или поне някои от вас, на скоро Microsoft закупи Skype за около 8.5 милиарда долара. Други кандидати бяха компании като Facebook и Google, но сега започва да се говори че те не са имали много сериозни намерения. Както и да е, в крайна сметка Microsoft e новия собственик на Skype и в тази статия ще разгледаме някои от най-важните причини, поради които Microsoft реши да предприеме тази стъпка.

1. Microsoft от много време се опитва да влезе в сферата на смартфоните и това не е лоша идея, имайки предвид че всяка година ползването на всякакви мобилни устройства се увеличава значително. В момента обаче тази ниша се доминира от Apple и Google. Microsoft просто трябва да направят нещо по въпроса. Едно от нещата, които направиха, е да сключат споразумение с Nokia. То, заедно с купуването на Skype, ще им дадат възможност да създадат Windows-базиран Nokia смартфон с вградена поддръжка на Skype.

Партньорство между Nokia и Microsoft

2. Друга причина е просто факта че Skype е много печеливша и просперираща компания. Той има около 600 милиона потребителя, като над 8 милиона от тях ползват платени услуги. Естествено Skype генерира огромни приходи, като още по-важното е че всяка година те се увеличават значително. Това си е просто добра инвестиция.

3. Skype е най-използваната програма за аудио и видео разговори и Microsoft знае че видеото е бъдещето. Те не искат да направят същата грешка, която направиха с Youtube. Имаха шанс да го закупят за 500 милина долара, още преди Google да го закупи за 1.6 милиарда долара, но решиха че сами ще си направят подобен сайт. В момента така и нямат успех в тази сфера, а Youtube доминира тотално.

4. Вградената програма за чат в Windows е доста непопулярна и никой не я използва. Дори и факта че тя идва с Windows пак не помага и хората си ползват Skype. Така че очевидното и най-просто решение е Microsoft да купи Skype.

5. Със закупуването на Skype, Microsoft получава достъп до голяма аудитория, на която да рекламира и предлага своите настоящи и бъдещи услуги. Също има властта да ограничи поддръжката на Skype от към операционни системи (било то настолни или мобилни) и така да смаже конкуренцията (тоест може да каже: който иска Skype ще ползва нашите продукти, защото той работи само там).

6. Microsoft ще има възможността да спечели много бъдещи партньори, когато различни компании пожелаят в бъдеще да имат нещо общо със Skype и да използват неговата мрежа.

Като заключение искам да пожелая успех на Microsoft с развитието на Skype и се надявам той да продължава да бъде така удобен, лесен и приятен за ползване. Вие какво мислите че ще направи Microsoft със Skype? Споделете в коментарите :).

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype статии

10 comments

 1. Още не са подписали договора и почнаха мизерийте. Разни там игрички се инсталират без съгласието на потребителите, постоянни дропове на сървърите, тъй като най вероятно сиситемата ще стане централизирана. А и честно да ви кажа не бих нарекъл на последък програмата лесна и удобна на последък с всичката тази интеграция на фейсбук. А поддръжката за линукс ще я спрат съм сигурен почти 99%. Аз лично смятам скоро да мигрирам. Има доста по интелигентни решения за такъв тип комуникация. Не знам защо хората на първо време решиха, че скайпа става за аудио и видео разговори, като icq си ги поддържаха още преди да има скайп. Време е за промяна мисля. Да си ги слагат на телефоните. Живи и здрави да са.

 2. @xxTTcc
  Аз четох че точно заради това че още не са минали процедурите по прехвърлянето, реално Microsoft нямат нищо общо със скайп за сега. Така че всички ги винят напразно за скорошните проблеми.
  А ICQ си спомням като го ползвахме, но аудиото му беше ужасно. После като сложих скайп се чуваше идеално :). Така че смяната към скайп съвсем не беше безсмислена.

 3. Според мен, Microsoft ще прецакат skype…

 4. ми аз мисля че skaipe 6те просперира но от microsoft 6те го направят платен.

 5. Ако направят самото чатене и говорене платено, те моментално ще изгубят 99% от потребителите си. Това не ми се вярва някога да стане :).

 6. Няма смисъл от това да го правят платен.
  Защо ли ?
  Защото има и други алтернативи, които са си пак безплатни, като скайп.
  А и скайп си има своите бъгове за мен.
  За таблети не е много добър (поне не за по-слабите), тъй като лаги доста понякога и стават мизерии.
  И другото, което лично на мен не ми харесва е, че чрез скайп могат да ти видят IP-адреса!!!!
  А това означава, че могат да разберат и къде живееш и прочие и тн и тн

 7. Да прецакаха го, направиха функцията “изтриване“ на скайп акаунт невъзможна :(

 8. То и преди не можеше :)

Коментарите са изключени.