Как да дефрагментираме хард диска?

Хард дискХард дискът съхранява информацията на множество малки парченца. За да прочете един файл например, той трябва първо да намери всички негови парченца. Ако те са едно до друго – супер, но ако са далеч едно от друго, това ще отнеме доста повече време.

С времето всички парчета се разхвърлят все повече, защото ту се появяват празни места, при изтриване на данни, ту се запълват с части от файлове и т.н. Става една голяма каша, тоест хард диска се фрагментира и работи по-бавно. За това е нужно от време на време да дефрагментираме, тоест да подредим всички парченца информация. Това обяснение е максимално опростено и за сметка на това не е напълно точно.

Отдолу ще видите как може да дефрагментирате един дял от твърдия диск в Windows 7 и след това в Windows XP. За по-добър резултат е препоръчително поне 15% от мястото на дяла да бъде свободно.

За Windows 7

 1. Отворете иконата Компютър, която е на работния плот.
 2. Маркирайте дяла, който желаете да дефрагментирате, цъкнете върху него с десен бутон, изберете Свойства и след това Инструменти.
 3. Инструменти за дяла в Windows 7

 4. Цъкнете бутона Дефрагментиране…
 5. В новия прозорец цъкнете бутона Дефрагментирай диска.
 6. Дефрагментиране в Windows 7

 7. Изчакайте операцията да завърши. Може да отнеме доста време.

За Windows XP

 1. Отворете иконата Моят компютър, която е на работния плот.
 2. Маркирайте дяла, който желаете да дефрагментирате, цъкнете върху него с десен бутон, изберете Свойства и след това Инструменти.
 3. Инструменти за дяла в Windows XP

 4. Цъкнете бутона Дефрагментиране…
 5. В прозореца, който се отвори, цъкнете бутона Дефрагментирай.
 6. Дефрагментиране в Windows XP

 7. Изчакайте да завърши операцията. Може да отнеме доста време.

Реклама:

Реклама:

Категория:Компютърни статии