Как да дефрагментираме хард диска?

Google реклама:

Хард дискХард дискът съхранява информацията на множество малки парченца. За да прочете един файл например, той трябва първо да намери всички негови парченца. Ако те са едно до друго – супер, но ако са далеч едно от друго, това ще отнеме доста повече време.

С времето всички парчета се разхвърлят все повече, защото ту се появяват празни места, при изтриване на данни, ту се запълват с части от файлове и т.н. Става една голяма каша, тоест хард диска се фрагментира и работи по-бавно. За това е нужно от време на време да дефрагментираме, тоест да подредим всички парченца информация. Това обяснение е максимално опростено и за сметка на това не е напълно точно.

Отдолу ще видите как може да дефрагментирате един дял от твърдия диск в Windows 7 и след това в Windows XP. За по-добър резултат е препоръчително поне 15% от мястото на дяла да бъде свободно.

За Windows 7

 1. Отворете иконата Компютър, която е на работния плот.
 2. Маркирайте дяла, който желаете да дефрагментирате, цъкнете върху него с десен бутон, изберете Свойства и след това Инструменти.
 3. Инструменти за дяла в Windows 7

 4. Цъкнете бутона Дефрагментиране…
 5. В новия прозорец цъкнете бутона Дефрагментирай диска.
 6. Дефрагментиране в Windows 7

 7. Изчакайте операцията да завърши. Може да отнеме доста време.

За Windows XP

 1. Отворете иконата Моят компютър, която е на работния плот.
 2. Маркирайте дяла, който желаете да дефрагментирате, цъкнете върху него с десен бутон, изберете Свойства и след това Инструменти.
 3. Инструменти за дяла в Windows XP

 4. Цъкнете бутона Дефрагментиране…
 5. В прозореца, който се отвори, цъкнете бутона Дефрагментирай.
 6. Дефрагментиране в Windows XP

 7. Изчакайте да завърши операцията. Може да отнеме доста време.

Реклама:

Реклама:

Категория:Компютърни статии