Може ли Skype да измести домашния телефон?

Google реклама:

Skype vs ТелефонИнтернет телефонията става постепенно все по-популярна и е възможно в бъдеще тя да измести така разпространените домашни телефони. А най-популярната и форма е Skype.

За да работи Skype е нужен интернет и устройство от сорта на компютър, Скайп телефон или мобилен телефон със Скайп. Достъпа до интернет се разпространява с огромна скорост и постепенно се превръща в нещо задължително, както за работа, така и за развлечение.

Това се потвърждава и от статистиката за достъпа на домакинствата до интернет в България. През 2004 година 9.6% от домакинствата са с интернет, през 2007 г. – са вече 19%, а през 2010 г – цели 33,1%! Доста добър прираст, като за някакви си 3 години, нали?

Интернет достъп в България

Но не само броя на хората използващи интернет се увеличава. Увеличава се и самия процент хора, които ползват интернет редовно (всеки ден или поне веднъж седмично).

Редовно ползване на интернет в България

А най-интересното е, че това важи дори и за възрастните хора на възраст между 65 и 74 години!

Редовен достъп до интернет от възрастни хора

От друга страна знаем, че и потреблението на Skype също расте с голяма скорост. В кратката история на скайп видяхме как само от 2008 год. до 2009 год. потребителите на Skype в световен мащаб нарастнаха със 100 милиона.

Успоредно с тези неща, имаме и огромен бум на всякакви мобилни устройтва. Apple и Google правят огромни продажби в тази сфера и те растат непрестанно.

Така че, поглеждайки данните, лесно можем да си представим един свят, в който домашните телефони се заместват от Skype. Според мен едно от нещата, което забавя този процес е факта, че много често заедно с интернета, потребителя получава и телефон. Дори се раздават устройствата безплатно. А за да имате интернет пък при Vivacom (БТК) е задължително да имате телефон. Това е така защото се използва един и същи кабел за двете услуги.

Друга евентуална пречка е може би това че разговорите от Skype към домашен телефон са платени. Все пак за да стане прехода от телефон към Скайп, е нужно в един период от време, хората на Скайп да могат да говорят с хората ползващи телефон. И въпреки че цените са много ниски, някак потребителите на Скайп са с нагласата че това е безплатна услуга и че не трябва да се плаща за нея. А и тъй като не могат напълно без домашен телефон, това ще им стане като още един допълнителен разход.

Общо взето такива са моите размисли по въпроса. А какво мислите вие? Споделете в коментарите :).

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype статии

One comment

  1. Скайп не може да избира други телефони безплатно, защото се плащат такси за терминиране на връзка към операторите. Интернетът на БТК може да работи и без телефон, ако не бяха толкова алчни. Технически причини няма. Много хора обаче не ползват Скайп и няма как да стане универсално средство за разговори в близките 10 години. Ако не са платените услуги – мисля, че или ще фалира скайп или ще въведат минимална такса – тогава любителите на съвършено безплатното ще се пренасочат към други услуги и така…

Коментарите са изключени.