Skype джаджа за Windows 7 и Vista

Google реклама:

Skype джаджа (притурка) за страничната лентаАко ползвате Windows Vista или Windows 7, най-вероятно знаете за съществуването на страничната лента (sidebar) с притурки (джаджи или на английски gadgets). Случайно открих такава джаджа, която се свързва със Skype и се използва за бърз достъп до част от неговите функционалности. Ако често ползвате скайп, може да се възполвате от тази малка и удобна Skype джаджа (нейна снимка виждате отляво). По-надолу ще обясня как да я инсталирате, нека първо отдам заслужени благодарности на разработчика, като поставя линк към официалната страница на притурката: Skype Gadget.

Сега ето как да инсталирате скайп джаджата и какво трябва да знаете за нея. Първо да отбележа, че съм я тествал само на Windows 7, но пише, че работи и на Vista. Обаче има голямо значение дали сте на 32-битова версия или 64-битова (важи и за двете OS). Също не работи с версиите на Skype 5.1.0.104 и 5.1.32.104 (ако случайно сте точно с тях по някаква причина :)).

Инструкции за Windows 7/Vista (32 bit)

 1. Свалете Skype джаджата
 2. Ако страничната ви лента не е отворена, то отворете я, като отидете в папката C:\Program Files\Windows Sidebar\ и стартирате sidebar.exe. Вместо C:\ влезте във вашия системен дял (може да е друг).
 3. Затворете Skype
 4. Стартирайте файла SkypeGadget1.4.gadget (който свалихте)
 5. Изчакайте да се появи при останалите притурки (джаджи) в страничната лента. Като се появи, вижте дали има съобщение подобно на “Skype4COM is not registered …” и след това линк отдолу. Ако има, цъкнете линка и след това премахнете джаджата от лентата и отново я добавете. Вече ще работи нормално. Ако не виждате такова съобщение, значи всичко е наред.
 6. Отворете Skype и влезте с вашите потребител и парола. Ще видите жълта лента със съобщение изискващо достъп за sidebar.exe. Позволете с бутона Allow Access.
 7. Позволяване на достъп в Skype на sidebar.exe

 8. Сега трябва да са се появили вашите абонати в самта джаджа и тя да работи коректно. Можете да разгледате нейните настройки и да я направите примерно да показва повече абонати на 1 страница или да скриете офлайн абонатите и т.н. Вече докато е отворен скайп можете през нея да започвате разговор или чат с някого.

Инструкции за Windows 7/Vista (64 bit)

Тук ще се наложи да преминете на 32-битовата версия на страничната лента, защото с 64-битовата не работи. Сега ще обясня как точно ще стане това. Правил съм го на Windows 7, но мисля, че е същото и на Vista.

 1. Първо ще спрем автоматичното отваряне на 64-битовата версия на страничната лента. Натиснете Windows клавиша на клавиатурата + R. Отваря се Run прозорче. Там напишете msconfig и натиснете Enter.
 2. Отваря се прозорец, в който не трябва да пипате нищо, освен това, което ви кажа :). Отидете в раздел Startup и махнете отметката на този ред, който в колона Command има пътя до sidebar.exe, както е на картинката отдолу (може да се наложи да разтеглите колоната Command за да видите целия път). Махнете отметката на този ред и натиснете Приложи и после ОК. След това бутона Exit Without Restart.
 3. MsConfig

 4. Сега вече няма да се страртира сама 64-битовата версия на страничната лента. Следва да я затворим от Диспечера на задачите. Натиснете комбинацията ctrl + shift + esc. В раздела с процесите намерете sidebar.exe и го прекратете с бутона Край на процеса.
 5. Sidebar.exe в диспечера на задачите

 6. Следва да отворим 32-битовата версия на страничната лента. Отидете в папката C:\Program Files (x86)\Windows Sidebar, като вместо C:\ отворите вашия системен дял (може да е друг). Там стартирайте sidebar.exe и не очаквайте нещо да стане видимо. Сега можете да си добавите предишните притурки ако сте имали такива, като цъкнете с десен бутон на работния плот и изберете Притурки.
 7. Сега вече преминете на инструкциите за Windows 7/Vista (32 bit), като прескочите стъпка 2.

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype трикове

26 comments

 1. Здравейте, пробвах притурката и мнението ми за нея е че е добра но прекалено бавна. Не знам защо но чакам по 2-3 минути да ми отвори чата или да прелистя следваща страница. Иначе компютъра ми е добър и не е причината в него.

 2. @Иван
  Благоаря за мнението :). Аз не помня как беше при мен като я тествах, а и сега не ми се минава през онези инструкции за 64-битов windows за да я подкарам отново и да видя :D. Но 2-3 минути съвсем не ми звучи нормално. Може би е възникнал някакъв софтуерен проблем, едва ли това е нормалната работа.
  Може да пробваш с друг абонат с по-малко абонати, да видим дали е от това. Също сканирай за грешки в регистъра на Windows с програма като CCleaner. И дефрагментирай хард диска, понякога той бави много, колкото и да са бързи другите компоненти.
  Поздрави.

 3. здравейте, имам проблем при регистрирането, кликвам на линка рестартирам притурката и пак иска регистрация моля помогнете благодаря ви предварително.

 4. @георги
  Здравей. Възможно е да не работи с новите скайпове. Като гледам човека дето е правил джаджата не я е обновявал от доста време. С кой Windows (и колко битов) си и с кой Skype?
  Поздрави.

 5. здравейте, с windows 7 64bit и с най-новата версия на skype

 6. @георги
  Длъжен съм да попитам изпълни ли инструкциите специално за 64 битов Windows? Те са под тези за 32-битовия. Междувременно аз ще пробвам дали при мен работи на новия Скайп.
  Редактирано: Дам, при мен работи с най-новия Скайп.

 7. да направих го точно както пише даже пробвах няколко пъти да го регистрирам но пак не става

 8. @георги
  Хмм.. Ами някакъв бъг ще е в джаджата. Като гледам в сайта на джаджата се оплакват и други хора. Аз като я тествах бях със 64 битов Windows 7 и като отворих 32 битовия сайдбар работеше. Но явно не при всички става. А и разработчика като гледам я е изоставил вече тая джаджа и няма кой да и оправи проблемите.

 9. Здравейте! Искам да попитам видях, че самата джаджата е черна та въпроса ми е такъв, когато пиша с някой в отделян прозорец пак ли ще е черно? Не разбрах когато отворя джаджата скайпа също ли ще бъде отворен?

 10. @Ива_
  Здравей. За черното не разбрах много въпроса. А иначе джаджата си стои винаги отворена до колкото помня, а когато отвориш скайп, тогава се свързва и почва да показва реално контактите и т.н. Ако го няма скайп стои празна. По-спомен е това, иначе утре може да пробвам за всеки случай.

 11. @Ива_
  Потвърждавам горното, което казах. А за черното трябва да поясниш. Поздрави.

 12. Имам въпрос. Като си пускам скайпа показва че windows има грешка и да провери online за това и друг бутон да го затвори и не знам какво да правя.

 13. @Гъдев_98
  Здравей. С коя версия на скайп си и с кой windows? Пробвай да преинсталираш skype на ново да видим дали ще помогне.
  Поздрави.

 14. в прозореца system configuration не излиза прозореца за смяна на битовете

 15. @Георги
  Здравей.
  Коя лента? На това място трябва да отидеш в подраздел Startup и да махнеш отметката на един от редовете както го описах. Кое го няма, реда ли?
  Поздрави.

 16. @Георги
  Тогава страничната лента не е направена да се стартира автоматично. Тоест направо премини на следващата стъпка. Ако и там ти го няма процеса sidebar.exe пак премини на следващата стъпка.
  Поздрави.

 17. Здравейте! На мен не ми стана за онова дето трябваше да ми излезе на скайпа – siedbar.exe wants to use skype. Отписах се и пак влязох но пак не ми изписа това.

 18. @Денислав
  Здравей. Отворена ли е джаджата заедно със Скайп едновременно? С кои версии на Windows и Skype си?

 19. Ами на мен ми става, но като превключвам страницата с абонатите доста ми забива компютъра.

 20. @Борислав
  Здравей. Хмм.. Не знам какво да кажа по този въпрос. Възможно е да бъгава програмата. То вече тя не се и поддържа, тоест е изоставена от разработчика…

 21. Здрасти,
  със Skype 6.3 съм и направих всичко до последната стъпка, но в Skype не ми излезе балончето за достъп.
  Моля за помощ!
  Благодаря предварително !!!

 22. @Георги
  Здравей. Отворена ли е джаджата? Изписва ли нещо грешка? Би трябвало когато са отворени едновременно джаджата и Скайп и да ти изскочи това почти веднага.
  Със 6.3 не съм го тествал. С кой Windows си?

 23. С Windows 7 64 bit.
  Изписва само Skype is not running and/or not logged in, а скайп ми е отворен и съм на линия.

 24. @Георги
  Ами тествах го сега с моя Win 7 32 bit и 6.3 версия и работи при мен. Ако си направил специалните инструкции за 64 бита и не става, тогава не знам. Гледам и в страницата на джаджата пишат в коментарите че имат тази грешка, но не виждам решение. Може да не работи при всички.

Коментарите са изключени.