Как да се справим със спама в Skype?

Google реклама:

Защити SkypeСпамът е навсякъде, дори и в Skype. Може би и вие сте получавали от време на време съобщение с линк към някой руски сайт за запознанства или нещо такова :).

В тази статия ще разгледаме някои съвети, които трябва да следвате за да се преборите със спама в Скайп.

Настройки на поверителност

ПоверителностНастройте Skype така че хора извън вашия списък да не могат да ви пишат или да ви се обаждат.

За да го направите, отворете Skype и влезте с вашите потребител и парола, след това отидете в менюто Инструменти, от там в Настройки и цъкнете на раздел Поверителност. Тук навсякъде изберете Само от включени в списъка. Накрая натиснете Запиши.

Настройки за поверителност в Skype

Подозрителни линкове

ВирусМного внимавайте преди да цъкнете на линк изпратен ви по Скайп. В днешно време вирусите не само че ви изпращат съобщение от хората във вашия списък без те да знаят, но и дори вече има преведени на български език вируси.

Например може да получите съобщение от ваш приятел, в което пише: Това ти ли си на тази снимка http://ime-na-sajt.com/pic123.jpg. Или друго подобно съобщение с линк. В никакъв случай не посещавайте връзките в такива съобщения преди да питате вашия приятел дали той ви го праща наистина или е вирус.

Тези, които описах, се разпознават най-трудно, но има и други които ще познаете веднага защото или са от абонат извън вашия списък или са на чужд език.

Блокиране на абонати

Блокиране на потребителАко непознат абонат ви досажда или ви изпраща подозрителни линкове и спам, можете да го блокирате и да го докладвате за злоупотреба. Така поне от този потребител вече никога няма да получавате нищо. Опцията за докладване липсва в по-старите версии (като 3.8), но все пак можете да блокирате абонати.

За да блокирате абонат, цъкнете с десен бутон върху него и изберете Блокирай избрания абонат, сложете отметките Премахнете от списъка с абонати и Докладвай за злоупотреба и натиснете Блокирай.

Блокиране на потребил в скайп

Имайте предвид обаче, че вирус може да изпраща спам от името на ваш приятел без той да знае. В такъв случай вместо да го блокирате, пишете му че най-вероятно има вирус и че трябва да си изчисти компютъра с добра антивирусна програма.

Кражба на парола и фишинг

РибаДруг важен съвет е да не споделяте паролата си с никого. Ако някой ви я поиска по имейл или по Скайп, твърдейки че е служител на Skype, не им вярвайте. Това е измама.

Също не вярвайте на имейли, в които пише, че е станало нещо с акаунта ви и е нужно спешно да се впишете с потребителя и паролата като посетите някакъв линк (или други подобни). Този линк може да ви отведе към фишинг сайт, който е злонамерен и е копие на официалния сайт на Skype например. Винаги помнете:

 • Истинските имейли от Skype съдържат или вашето име или вашето Skype име.
 • Истинските служители на Скайп никога няма да поискат да им пратите вашата парола.
 • Истинските служители на Скайп никога няма да се свържат с вас по Скайп освен, ако вие не сте се свързали с тях преди това.
 • Ако вие се свържете с поддръжката на Skype, нормално е те да изискват допълнителна информация за акаунта ви (но никога паролата).

Спам със заявки за пълномощно

Заявка за добавяне на потребителКогато някой потребител желае да го добавите в списъка си, вие ще получите заявка на пълномощно. В нея има и поле за кратко съобщение, за да се може човека да ви се представи. За съжаление това е още едно място използвано от спамерите.

По-лошото е обаче, че няма опция, с която да забраните получаването на такива заявки. А дори и да имаше, то няма как да се различат злонамерените потребители от останалите, които искат да се свържат с вас. Съветите ми са следните:

 • Блокирайте и докладвайте абонати, които ви пращат такъв вид спам. Това обаче не е добро решение, защото просто идват нови и нови абонати и след време става досадно.
 • Единствения друг съвет, който дори не съм сигурен дали работи, е да премахнете всичката информация от вашия профил освен задължителната. Може би допълнителната информация се използва по някакъв начин за да ви открият спамерите.

За съжаление в момента няма никакъв друг начин да се справите с този вид спам. От Скайп твърдят че работят по въпроса, така че дано измислят нещо.

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype статии

47 comments

 1. При мен също се получи моментно забавяне в смисъл ,че беше ми поиснана парола и ново зареждане на Снайп с по нова версия която заредих ,с повече опции ,така и не запомних точно каква е 5.8 5.7 ли беше ,но оттогава нямам проблем като ,че ли всичко е точно . Имам въпрос .Аудио устройството на преден панел не фукционира ,дравера бил актуален ,изписва ,че не е включено ,а то е свързано ,което проверих ,кабел здрав включено е където трябва жаковете също са изправни а не работи и то от отдавна абе от самото закупуване и когато ми потрябваха Ядец .До жаковете има два USB порта които работят перфектно ,няма късо в жаковете .Кякво ли може да бъде .Ще съп Ви много благодарен ,ако можете да отделите от времето си ,ако искате да ми отговорите .Д.Палма

 2. @димитър палма
  Здравей.
  Първо да попитам, в началото говорите за проблема описан в тази статия нали? А след това за друг проблем, който е нещо със звука предполагам или микрофона. Защо коментирахте в статията за спам? Или е станала някаква грешка с коментара? Питам, защото на скоро правих промени и викам да не отиват сами на грешни места коментарите.
  А за проблема с аудиото, което точно не работи? Звука ли? Прегледайте тази статия: не чувам по скайп. Отзад на компютъра имате ли такива жакове? Пъхнете в тях да видим ще стане ли.

 3. Благодаря ,за моменталната реакция да отговорите на моя въпрас .Проблем със звука в Скайп аз нямам малко е тих ,понякга прекъсва понякога заглъва ,но като цяло е добре . Статията ,която ме съветва-вате да прочета (http:ikdt4.0.com)Тя просто не се зарежда пише ,че няма фонд .Проблема ми със звука е в предния панел ,там жаковете са изправни кабела за жаковете също е изправен и вкючен ,драйвера за устройството на преден панел е актуален ,а слушалките и микрофона не работят .Това е като приказката за колата-бензин има ток има ,а неще да запали .Относно спама съветите Ви са повече от полезни .Преди аз получавах много излишни съобшения и други примамки ,но се справих с тях ,както Вие споменавате в статията ,значи без да искам съм знаел предварително за Вашата статия .Сега Ви моля да напишете статия за вирусите ,какда ги премахваме свед като са заловени .Имам пресен случай от преди само 2 дни” антивирусната ми програма залови два троянеца(TR/ATRAPS.Gen2)С № НА ФАЙЛА-1597 .След като го изтрих за малко отидох в банята и от там чувам ,че компютъра се саморестартира ,докато стигна до него вече се беше почти заредил и не ИСКА да се изключи от копчето И сега свети син екран ,това се случи със по старият ми компютър .В момента имам нови два вируса( ADVARE/ins Core.350 )и не смея нищо да правя да не се скапе и той .Относно предишният ми коментар ,просто си позволих един въпрос да Ви отправя ,за което се извинявам ,че използвах по-бързата процедура .Сега ще мога ли отново да отправям молби към Вас Chat4о.com?

 4. @димитър палма
  Подозирам, че имате сериозни проблеми със вирусите. Статията, която ви дадох съвсем не се намира на адрес дори подобен на този който на вас ви се е отворил. Явно вирусите тотално са взели контрол и дори променят връзките, по които цъквате. Статията, за която говоря можете все пак да отворите като напишете в гугъл фразата: не чувам при скайп разговор. Би трябвало тя да е на първо място. Ако вирусите ви пуснат би трябвало да я отворите.
  Относно жаковете отново питам дали само предните не работят или и задните? Нужно е да знаем това за да си направим изводи за самите слушалки и микрофон.
  А за вирусите няма да мога да напиша статия, първо защото не съм експерт там, а и то всеки вирус е напълно различен. А и не е по темата на сайта. Ще трябва да си сложите добра антивирусна и да внимавате с това какви файлове отваряте, какви имейли отваряте, какви връзки цъквате. Но първо трябва да се преборите със сегашните вируси, което може да изисква и пълна преинсталация на системата.
  И когато коментирате дадена статия, коментара ви трябва да е свързан със статията. Примерно ако питате за звука, да е в статията за звука.
  Поздрави.

 5. И аз имам проблем в skype.Първо когато го отворя ми се включва антивирусната програма и заедно с нея текстовия редактор,който ми показва, че има Cookies който не ми позволява да го премахна.Другото което е не ми позволява е да отварям линк.Ипращам ги,но не мога да ги отворя,нито изпратените от мен,нито получените.Благодаря предварително за отговор.

 6. @sesi
  Хмм. Много не разбрах какво става, но ми звучи като да имаш вируси. Пробвай да възстановиш системата с инструмента на Windows наречен System Restore (на български е Възстановяване на системата). Върни към дата преди проблема. Тук има упътване как се прави в Win XP, a тук има за Win 7. Но ако имаш много вируси или много сериозен проблем с Windows може да се наложи преинсталация на Windows. Ако смяташ, че проблема е от самия скайп, пробвай да го преинсталираш, но не ми изглежда да е от това.
  Поздрави.

 7. Привет!
  Въпросът ми е следният: Защо даден мой абонат непрекъснато ми стои в режим офлайн? Пиша съобщение и ако е невидим, то ми показва, че съобщението е изпратено, но сега си стои неизпратено (изчакващо), т.е. не е невидим.
  Ако съм изтрит – ще смени знака му на въпросителен. Ако съм блокиран – няма да мога да му пиша, а и то се вижда.
  Дали мога да разбера в действителност статуса му (й).
  С версия 3.8 съм

  Поздрави

 8. @Vladi
  Здравей :).
  Ако съобщенията стоят недоставени и виждаш абоната като офлайн, значи си в списъка на човека, но той или е офлайн или те е блокирал. Ако си блокиран не можеш да видиш истинския му статус. А ако не си, то офлайн е истинския статус.
  Поздрави.

 9. Благодаря за бързия отговор!
  Правили сме опити с блокирането, за да видим какво се случва. Излизаше нещо от рода на “всички разговори в групата…” като не ми позволяваше да изпратя съобщението и така се разбираше. Вече може да ме блокира и да не разбера ли? Дано не е това причината. Може би вече не използва тоя скайп, а има друг. Това надали има как да го разбера… :(

 10. @Vladi
  Дай повече информация как разбирате дали е блокиран или е просто офлайн? Аз не можах да открия такъв метод.

 11. На мен ми е на английски и изписва отгоре на прозореза за говорене “All other participants have left the chat” и изчезва аватарът, било той снимка или картинката на скайп, просто изчезва напълно от екрана. Плюс това не позволява да се изпрати написаното.

 12. Аз пак го пробвах. Сигурно е от версията.
  Само че съобщенията като е офлайн отиват, но пише, че ще ги получи като сте заедно на линия. Ако е обаче блокиран сигурно не отиват съобщенията на новата версия, но като е офлайн отиват.

 13. Утре ще пробвам и аз и пак ще пиша.
  (Изтрил съм май предния ми коментар без да искам. Тука едни проблеми по сайта ми изникнаха и в суматохата :D)

 14. Ами пробвах да отворя два Skype 3.8 едновременно и с два различни акаунти които са взаимно в списъците си от първия блокирах втория да БЕЗ го премахван от списъка! Въпреки това втория започна да вижда първия с въпросителен. Дори този въпросителен не искаше да се маха доста дълго време след като махнах блока, дори звънях поменжу им и пак стоеше.
  В бъдеще може да направя по-подробни тестове и да напиша статия по въпроса, но за сега толкова :).
  Поздрави.

 15. Дерзай :)
  Успех!
  Може би показва различно, но във секи случай не позволява изпращане на съобщението, нали?

 16. Пратих ти скрийншот на блокиран абонат да видиш как е :)
  Дали си го получил?

 17. Пише че са недоставени. Според мен твоя абонат е просто офлайн. Щом не ти показва въпрос. Или пък може да зависи и от неговата версия, това не съм го пробвал. Къде ми прати скрийншот? Може да ми пратиш на мейла: admin към chat4o.com

 18. Изпратих ти го като отговор на имейла, от който ме уведомява, че имам отговор на въпроса (admin към skype-now.com)

 19. А, този мейл ли. То аз съм забравил да го сменя с новия. Мерси за напомнянето. Видях и скрийншота. Странно. При мен не беше така. А освен блокиран, премахнат ли е и от списъка в твоя случай?

 20. То те пита дали да го изтрие, освен блокирането. Ако е отметнато изчезва от списъка, ако не – остава.

 21. Да де, аз имам предвид при теб като си пробвал оставено ли беше отметнато да го изтрие? :)

 22. Аз не го отметвам да го трие ими го показва като блокиран – с червен знак. Но като го отметна да трие и изчезва.
  Мисля, че и като друг мен ме блокира така става.
  Питам всичко това, защото търся едно момиче – изчезна ми отвсякъде – имейл, ай си кю, скайп. От пловдив е. Случайно да си оттам. Просто вече не знам как да я търся, какво ли не опитвах…

 23. Мхм. Ами примерно ако си направиш нов скайп потребител и я намериш и поискаш да те добави, все едно си друг човек, който иска да се запознае с нея, ако те добави ще можеш да и видиш статуса и ако не е офлайн, ще знаеш че те е блокирала. Но си е малко лъжа общо взето цялата схема. Друг вариант е да я потърсиш във фейсбук по имена ако ги знаеш.
  Но като цяло ако до сега ти е отговаряла на скайп и имейл и т.н. и изведнъж спира, то сиурно не иска да говори с теб и може да те е блокирала. Другия вариант е изведнъж да е спряла да ползва всякакъв интернет, което е доста малко вероятно. Но и то е възможност, ако примерно е влязла в болница примерно.

 24. Аз като й пращам имейли не ми се връщат, значи отиват, нали така?
  А и ще разбера, ако съм блокиран в скайпа, нали това уточняваме :)
  Но в ай си кю няма как да разбера…
  Не вярвам да е в болница, сигурно е другото – по някаква си нейна незнайна причина не ме ще :) Ама не показва да ме е изтрила или блокирала, значи сигурно си има друг скайп. Може би трябва да си направя друг акаунт и да я добавя, но надали ще отговори на непознат.
  Карай… загубена кауза…

 25. Ами честно да ти кажа това с блоирането в скайп напълно вече ме обърка :D. А за мейла ако е недоставено, примерно към несъществуваща поща, то ти изписва да.

 26. На спама в скайпа ми изчезна бутона изпрати съобщението. Как да го възстановя?

 27. Здрасти, искам да попитам възможно ли е да блокираме изпращането на файлове?

 28. @гергина пейчева
  Здравей.
  Често се случва във версия 6. Реално обаче не е грешка, а просто е направено умишлено да изчезва когато прозореца е по-малък. Тоест трябва да разтеглиш прозореца за да се появи. Иначе може с Ентер да се праща.
  Поздрави.

 29. @Emo
  Здравей.
  Интересен въпрос. Може да стане и статия от него :).
  Потърсих на бързо и излиза, че такава опция няма в настройките. Обаче открих един метод, който е чрез промяна на регистрите на Windows, но за съжаление като гледам вече не работи в новите версии. Не знам точно в коя версия са го премахнали, трябва да тествам за да разбера.
  Ти на коя версия на Скайп искаш да го направиш?

 30. Да и аз мисля че ще е доста полезно. Аз лично искам да го направя на версия 6.1 (последната).

 31. @Emo
  А, стана начина. Аз съм се объркал. Значи нужно да се добавят едни работи в регистъра. Първо се прави Старт -> Run и там се пише regedit и после ОК. След това се влиза в този път: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\ и там се създава папка (ключ ако трябва да бъдем точни) на име Skype и в нея пък още една на име Phone. В тази Phone се прави от менюто Edit -> New -> DWORD и се създава запис, който се кръщава DisableFileTransfer, който след това се отваря и за стойност се дава 1. Излизаш от Скайп и влизаш и това е. Ако се изтрие записа или се направи на 0 обаче, пак ще може.
  Тествах и работи в Win 7 със Скайп 6.1. За статията ще тествам и повече.

 32. Всичко работи идеално току що го тествах, а да попитам дали ще е възможно да се определи за някой потребители пращането на файлове да е разрешено?

 33. @Emo
  Би трябвало да работи, ти с кой Windows си? Гледай да не си объркал пътя, аз там точно се заблудих. Не отивах в началото в Policies папката.
  А за потребител, имаш предвид Скайп потребител нали? За това не може, но може за Windows потребител. Тогава се прави НЕ в HKEY_LOCAL_MACHINE, а в HKEY_CURRENT_USER.

 34. Ами направил съм всичко както си го написал ти… с Windows XP съм, явно заради това не работи…

 35. @Emo
  Ами утре ще тествам и в XP да видим…

 36. Писах ти писмо да ме добавиш в skype [премахнати данни] e той. Искам да ти покажа една статия може да ти помогне и да ми обясниш още нещо.

 37. @Emo
  Тествах на XP, работи при мен. Може би не правиш нещо правилно :).

 38. Ами може би усетих че няма да се справя… и сега има ли някакъв вариaнт да ти Teamviewer дам и да влезнеш да ми го нагласиш?

 39. Ок оправих се наистина съм объркал пътя…

 40. @Emo
  И аз го обърках в началото :D.

 41. Здравейте, мама веднъж отвори една фактура която е вирус и тя се изпрати на всички абонати в скайп, и ги предупреди и мен ме предупреди че е вирус и да не приемаме този файл.

 42. @android
  Здравей. Ами да, възможно е да има такива вируси. Сканирайте с добра антивирусна нещата, които теглите или копирате от външен носител.

 43. Много Ви моля, помогнете. Всичко започна преди няколко дни (2-3). Когато отворех скайпа се появяваше една жълта лента с черни букви на латиница и ми искаше разрешение за достъп до моите приятели в скайп. Отказвах, тя се махаше, но не за дълго. В един момент скайпа сам започна да се показва на екрана и едвам го махах, но винаги с тази жълта лента и неговото си искане за достъп. И така до днес. Тази вечер се показа сам на екрана (както досега) и ми блокира и мишка и клавиатура. Рестартирах компа, отворих скайпа и за мое учудване ми показа, че всички мои приятели са извън линия (което не е възможно). Изтрих този скайп и на ново го монтирах, но преди това го бях изтрил от всички възможни места. Ефекта беше нулев – пак същото. Наново го изтрих и си изтеглих по стара версия. Като преди това бях с 6.11. След монтажа на старата при отварянето пак беше същото – извън линия, но когато цъкнах в/у един от моите приятели, ето какво съобщение имаше написано от мое име :hi (:| have you seen this photo? [URL адресът е премахнат от админа, защото е опасен] , цъкнах в/у друг :hey, you look beautiful here (hug) haha [URL адресът е премахнат от админа, защото е опасен] :O HAHA , (emo) yo! you look confused in this pic haha [URL адресът е премахнат от админа, защото е опасен] и т.н. като на всеки един има по едно такова само че с различен емотикон! Не знам какво е това, спам или някой вирус, но скайпа ми не работи (не мога да пращам съоб.) и затова най-човешки Ви моля – помогнете!

 44. @АНТОНИ
  Здравей.
  Ами да, вирус е това. То има много такива подобни. Премахнат URL адресите от коментара ти между другото, че водят до вируси. И ти недей да ги посещаваш в никакъв случай. Изтегли програмата MalwareBytes безплатната версия, остави я да се обнови и после сканирай с нея целия компютър. Изтрий каквито вируси открие и след това си смени паролата на скайпа и на имейла, който ти е към скайпа. Това е общо взето.
  Поздрави.

 45. @АНТОНИ, @Николай (админ на chat4o)

  Аз мисля, че някой английчанин му/ти е хакнал паролата и е злоупотребил.
  И имаш вирус пък, защото си/е кликнал на този сайт. (Това изречение е само за АНТОНИ). Кажи на някой твой колега/приятел да ти рестартира уиндоуса и да видим… Но правилно Ники каза, че трябва да си сканираш с антивирусна ЦЕЛИЯ компютър…

  Чао от мен

  поздрави,
  Александър

  Благодаря за отделенто време!
  Александър

Коментарите са изключени.