Изтриване на хронология в Скайп

Изтриване на историяКогато си пишете с някой по Скайп, програмата запазва всичко, което сте си писали, в специални файлове.

Тези данни се пазят на вашия компютър (от известно време при някои хора, една част се пази и на сървърите на Skype – повече в коментар #89 по-долу).

Ако желаете да си изтриете хронологията в Skype от вашия комютър продължете да четете надолу (също се нарича история). А в отделна статия съм показал как да изтриете хронологията само с един потребител.

Следвайте стъпките:

За Windows

 1. Първо за всеки случай направете резервно копие на абонатите си (понякога се случва да изчезнат). След това затворете Skype;
 2. Отворете произволна папка и в адрес лентата напишете %appdata%\Skype. Натиснете Enter.
 3. Отваря се папка, в която една от папките е с име идентично на вашето Skype име. Изтрийте я. Това ще изтрие цялата ви чат история, както и вашите настройки.

Къде още се пазят тези данни?

Синхронизиране с облакаИмайте предвид, че всяко едно чат съобщение, което сте пратили, се пази както на вашия компютър, така и на този на получателя. Вие можете реално да изтриете само данните от вашия компютър.

А от известно време една част (последните 30 дни) се пази и на сървърите на Skype. За това след като я изтриете и се впишете може да ви се възстанови част от историята. Вижте коментар #89 по-долу за още малко информация.

Изтриването от настройките

НастройкиСъщо искам да отбележа, че в настройките на Скайп също има опция за изтриване на хронологията, но моите опити показват, че чрез нея не се изтриват винаги данните коректно от всички файлове.

Иначе изцяло спира да ви се показва в самата програма. Ако това ви е целта, то изтрийте я от настройките (меню Инструменти – Настройки – Поверителност – Изчисти записите).

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype трикове

112 comments

 1. @krokodila
  Здравей. Не се сещам как може да се избегне това. Може би ако се спре воденето на хронология…

 2. А бе хора, ако водите толкова двойнствен живот и ви е страх да не бъдете разкрити от съпрузи/съпруги/гаджета/мами/работодатели/власти/куки, то помислете за:

  – прекратяване воденето на хронология от менюто на самия Скайп, и то преди да „излеете душата си“ в текст. Не се безпокойте за стиховете, посветени на русата ви коса – те няма да се загубят безследно, ако ги копи-пейстнете на текстов файл във флашката. Дори и флашката да е забравена да стърчи на радиото в колата, то уеб-базираната поща с един неадресиран мейл е винаги под ръка.

  – мислете какво пишете. мислете бързо – Скайп ви дава 1 час време, в рамките на който, в случай че съжалите, можете да изтриете написаното от вас с десен бутон върху текста. Като изтритото при вас ще бъде изтрито едновременно и в базата на отсрещния партньор, ако той все още е на линия;

  – след като и вие, и майка ви, както и 3 годишната ви дъщеря използвате Скайп, досещате се, че този комуникационен модел ще да е твърде разпространен и няма как да остане на 100% неприкосновен, неподслушваем, некомерсиален, конфиденциален. С две думи – ако сте решили да сваляте властта (през чат ;)) или да описвате новия си революционен бизнес-модел на партньора, то Скайп не е най-добрият ви избор. Спокойно може да си чукнете виртуално рандеву на алтернативни програми като Nimbuzz, Brosix…, както и през профилите на безбройните VoIP-доставчици, които не отстъпват по качество на връзката, но пък не са чак в центъра на внимание. Почти всички от тях разполагат и с мобилни версии.

  – ако пък целите още повече дискретност, на любителско ниво, то с мрежата на Tor сте на правилната писта. Tor пази своите потребители от анализ на трансфера на данни, както и на крайните точки на връзката. А пък и в комшийското кафе от трафопоста също ще се намери едно свободно IP за вашите потайни чувства.. ;)

  Ники, мисля, че темата за VPN вече излиза от рамките на любителския обхват. Нали не смятаме да изстрелваме совалки през Скайп? ;)

  А кое остава по-сигурно и силно – написаното или изреченото? Решете сами. Или пък оставете сърцата да говорят сами. Все пак баба ви не е имала толкова проблеми с триенето на хронологията, но пък се е справила достатъчно добре, нали? ;)

  Успехи!

 3. Здравей! Значи.. има една хронология, която наистина искам да възвърна, но е изтрита. Компютъра ми беше преинсталиран и сега няма как да си я възвърна.. Имаш ли някаква идея за това дали има все пак някакъв начин ? :/

 4. @Алекс
  Здравей.
  Форматиран ли е дялът, на който преди беше Windows? И кой Windows е инсталиран? Примерно като се инсталира Windows 7 той прави една папка Windows.old където слага нещата от старата инсталация.
  Освен това хронологията сигурно я има и на другия човек, с който е писано. Така че може да се види и от там ако той не я е изтрил.

 5. Здравей! Изчистих хронологията/историята в скайп според написаното по-горе, но не мога да пусна скайпа си сега. Кръгчето се върти с часове. Каква може да е причината и как евентуално да я отстраня???

 6. @Светла
  Здравей.
  Съжалявам, че метода ми е довел до грешка при теб. Принципно не би трябвало да прави проблем.
  Затвори Скайп напълно, отвори произволна папка, напиши горе в адрес лентата %appdata% и натисни ентер. Преименувай папката Skype на Skype1 и отвори Скайп на ново. Нова такава папка ще се създаде автоматично и би трябвало вече да няма проблем.
  Поздрави.

 7. Здр. А как се изчиства хронологията на Скайп при андроид?

 8. @Тонев
  Здравей. Виж коментар #66 по-горе.

 9. Здравей ;) Аз искам да попитам за епъл, макентош?

 10. Здравейте,
  Искам да попитам как да премахна Skype хронология от телефон. От лаптоп е изтрита, но същата я има в телефона. Има ли как да премахвам периодично от телефона и ако да.. как ? Благодаря :)))

 11. @mimi
  Здравей. Ако е андроид, виж коментар #66 по-горе.

 12. Здравей! Правя всичко от статията, дори пробвах да изтрия цялата папка дето е на моя никнейм, но като се впиша хронологията пак си я има и интересното е, че хронологията, която се показва, е от много отдавна, а не от преди няколко дни примерно. Имаш ли представа какво става и как да я изтрия наистина? :)

 13. @Галя Георгиева
  Здравей. Не е възможно. Хронологията се пази в един файл, който е в нея папка. Затваряш ли скайпа напълно преди да започнеш?
  Единственото друго обяснение би било историята да се изтегля от сървърите на скайп, но в такъв случай би трябвало при първото отваряне след изтриването да ти светва оранжево на всички стари съобщения все едно са нови и така да ги зареди. А и то няма да е стара история, а най-скорошната (поне така беше като тествах).

 14. Здравейте.
  Имам следния проблем: последвах съветите за изтриване на хронология в скайп, които са дадени в началото на страницата…. Пробвах същата формула час след това и компютърът ми изписва, че не може да отвори този файл и да проверя дали изписвам правилно името и т.н.
  Защо става това – всичко правя стъпка по стъпка и правилно?
  Благодаря предварително….
  п.с. И още нещо: когато някой от абонатите ми не е бил на линия, в момента на процеса на изтриване на хронологията по съответния начин, когато се впише, та си излиза отново???

 15. @Деси
  Здравей.
  Това при писане в адрес лентата ли става дума? Нещо си го написала различно втория път или една част е на кирилица или има точка на края и т.н. Може да напишеш само %appdata% и да натиснеш Ентер и после да влезеш в папката Skype, същото ще е.
  Върнало ти е част от историята ли? Те имат една такава екстра, зареждат я ако се впишеш на нов компютър, и сега може да си е помислило че за това става дума и да ти е заредило част от историята. Странно, преди не го правеше, ще трябва да тествам повече по този проблем и да проуча дали може да спре това нещо. За момента нямам информация по въпроса. Освен отново да я изтриеш може би…

 16. Именно! След изтриването светва оранжево все едно е ново съобщение и ми отваря някаква хронология от преди. Как да го изтрия?

 17. Опитай да изключиш воденето на хронологията от Инструменти – Настройки – Поверителност – Води хронология – Изключено. Не съм тествал, но може да помогне. След седмица примерно може пак да си включиш воденето на хронология. Отново казвам, все още не съм тествал тези неща. Просто идея.

 18. Хора, изглежда Скайп се променя из основи и вече от известно време пази част от историята на техните сървъри и за това след като я изтрием от нашите компютри една част се връща отново. Целта е ако се впишете на ново място да си видите част от хронологията, за улеснение. Сега проучвам за начин това да бъде спряно, дано да има такъв (но малко се съмнявам).

  Другия вариант за изтриване през настройките на скайп не е надежден. С най-новата версия наистина изтри коректно данните от main.db файла когато тествах, но не и от другите файлове, където знам че има копия на данните. А с 3.8 пък като пробвах, не се изтри реално всичко от main.db файла. Иначе спира да се показва в самата програма винаги като изтрием от настройките, което е много лъжливо.

  Общо взето в момента не виждам реален начин за изтриване на цялата история. Голяма каша са направили. Продължавам да проучвам този въпрос… (Още в коментар #90)

 19. Относно нещата, за които говорех в предния коментар, за момента няма удобен начин да се изтрият данните от „облака“ (сървърите на Скайп). Ако е изключително важно за вас да го направите, трябва да се свържете с поддръжката по имейл и там да ги молите и ще ви пратят формуляр за верифициране на акаунта, където трябва да попълните много неща, които да удостоверят че акаунта е ваш и евентуално е възможно от там да ви я изтрият ръчно. Това ми казаха като ги питах първия път.

  След това им препоръчах да направят опция ние да можем да си я трием от облака или да изключваме облака и до колкото разбирам възможно е да го направят, но не съм сигурен дали ще го има това нещо и кога ако да.

  Друго, което ми казаха е че за 30 дни се пази при тях, така че поне не е завинаги :D.

  Напомням, че това не е при всички хора и устройства и версии, но постепенно го въвеждат все повече.

 20. Да споделя и моя опит.
  Ползвам skype от два компютъра.
  Приложих съветите от началото на страницата първо на единия.
  Какво беше учудването ми когато, отваряйки skypе на другия отново ми се показаха разговорите, дори обогатени с по-стари. Че и получаване на файлове от минало време (в рамките на януари все пак).
  Да отбележа, че по принцип водене на хронология ми е изключено от настройките!
  Явно няма отърване.

 21. Mesecinka, здравей. Благодаря за коментара.
  Би трябвало да не води ако е изключено, но само на този компютър, на който е изключено и то сигурно само от деня, в който е изключено нататък. Но не съм тествал много с това изключване.

 22. И на двата компютъра, на които ползвам skype, водене на хронология е изключено :-)

 23. Между другото като изтриеш по начина описан в статията горе, настройките ти ще изчезнат и ще трябва пак да си ги промениш.

  Май излиза, че е по-добре да изтриеш от самите настройки, както е в края на статията. Там ще спре да се показва на този компютър, само гадното е че не е коректно изтрита от абсолютно всички файлове на компютъра. Обаче ако ги махнем път се изтегля на ново цялата за 30 дни. Тъпа работа :D

 24. Здравейте, аз си изтеглих версия 5.0.0.156 и трие историята, нищо не остава, единствено стои – от 7 дена, от 1 месец, но като кликнете не излиза никаква история. Дори ако искам да обновя с нова версия на скайп не става. Така, че си стоя на старата:)) Не знам, как и зашо, но тук историята не се пази. Дано да съм била полезна. Поздрави и хубав ден на всички.

 25. @Мария
  Здравей. Благодаря за коментара. Сигурно е така, то и аз четох, че онези новости са активирани на най-новата версия (тогава беше 6.11) за момента. То може и така да си остане. Те само с новата версия се занимават принципно. Но добре ще е и там да направят начин за пълно триете от сървърите им.

 26. Здравейте.
  Аз имам същия досаден проблем като mesecinka :(((( Ползвам скайп на два компа, и на двата пазене на хронология е изключено много отдавна, всички стари записи – изтрити и непрекъснато ми се появяват разговори и се прехвърлят файлове отпреди време – ту на единия, ту на другия :((( Тъпо и упорито продължавам да настройвам всеки път да не пази хронология и на двата – НО уви :(((( Какво да правим?

 27. @Бебка

  Здравей.

  Би трябвало като зададеш да не пази и след 30 дни вече да не ти възстановява, ако поне работят правилно тези настройки. Понеже то пази на сървърите само за 30 дни. Но като го настроиш не изтривай работните файлове, както е описано горе в статията, защото това ще го накара да забрави настройката да не пази.

  Имам и една друга идея, която я описах във Вариант 2 в статията за изтриване хронологията с един абонат: https://chat4o.com/%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-skype-%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81-1-%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82/
  Тъй като се изтриват само думите без самите записи, то ще мисли че историята е все още там и няма да я възстанови. По същия начин мисля да направя метод и за цялата история, а не само за един абонат, то само командите ще са малко по-различни. Но не съм го тествал за сега за цялата история.

  Иначе чакаме от Скайп да си оправят нещата, ама се бавят… Дано да добавят някаква възможност за контрол над тия неща.

 28. СЕГА КЪМ НЕВЪЗМОЖНИЯ ВЪПРОС може ли да се изтрие скайп акаунт, завинаги и без досадни коментари да се сложи парола и да се забрави, БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

 29. @ne e vajno
  Здравей. Не може.

 30. Само името може да се смени, но не и skype името (потребителя).

 31. Здравейте, може ли да ми отговорите на въпроса, след като не се влизаш 6 месеца във един e-maill адрес той се изтрива, а ако сте регистрирани с този е-адрес и във скайп то това значи ли че и скайп акаунта ви се изтрива?

 32. @Mother Bulgaria
  Здравей.
  Не. Това са различни неща. Имейлът е услуга, която се предоставя от различни сайтове, които нямат нищо общо със самия Скайп. Всеки сайт за имейли си избира дали и кога да изтрие или деактивира имейла. Примерно в АБВ май го деактивират след няколко месеца и се изтриват всички имейли вътре, но после като влезеш пак е твой. Gmail май никога не го трият, ако не се лъжа. Всеки сам си решава.
  Но за да можеш да си смениш паролата в скайп, е нужно да имаш достъп до имейла си.
  Добре е ако изгубиш достъп до имейла, да си смениш основния имейл в профила на скайп, което е описано тук: https://chat4o.com/%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-email-%D0%B2-skype/
  Защото после ако си забравиш паролата ще си изгубиш акаунта, ако нямаш достъп до основния имейл в скайп профила.
  Поздрави.

 33. Мерси, помогнахте ми, но за абв, то се изтрива след 6 месеца и след това ако до няколко седмици не си го активираш пак, той ще бъде изтрит напълно.

 34. А, може и така да е. Просто помня че ми бяха деактивирали и за това :).

 35. Здравейте пак, сега прочетох за изтриването на хронологията на скайп, но искам да попитам както сте писали по горе- “Отворете произволна папка и в адрес лентата напишете %appdata%\Skype. Натиснете Enter.
  Отваря се папка, в която една от папките е с име идентично на вашето Skype име. Изтрийте я. Това ще изтрие цялата ви чат история, както и вашите настройки.“ Но това няма ли да изтрие избраният скайп акаунт от полето за вход ?

 36. От полето за вход, да, ще го изтрие. Но това не е проблем. Просто го въвеждаш пак, вписваш се и отново се създава папка. Все едно за пръв път се вписваш на този компютър.

 37. Странно защо, като изтрия папката със даденото скайп име, и като влезна след няколко дни пак в скайпа, и ми излиза някакво прозорче, във което трябва да сложа нова снимка ( а аз имам снимка ) или да ползвам старата. Не знам това дали е някакъв бъг или е нормално. И също така ако искам да махна снимката си и да го оставя без снимка не става, никъде не видях някъде да пише „Премахни“ или нещо такова. Версията мисля че беше 6.9 но не съм сигурен защото е смених.

 38. Това става защото като се махне папката и вече скайпа си мисли, че за първи път се вписваш на този компютър. А явно са го направили при първо вписване да ти излизат тия прозорци за някакво улеснение.
  А относно това дето казваш че няма опция да си без снимка, да, помня че това ме бяха питали и май се оказа че трябва да отидеш в някаква стара версия като 3.8 или 4 и от там има такава опция. След като направиш там промяната, после може да си ползваш пак нова версия.

 39. Здравейте! Искам да ви помоля да ми кажете как се трие хронология от скайпа на айпад,ейпъл ..

 40. @Никол
  Здравей.
  Тук пише в зеления правоъгълник, но е на английски: http://community.skype.com/t5/iOS-iPhone-and-iPad/How-do-i-delete-on-conversation-history-on-my-ipad/td-p/270424
  Пише първо в Recent, после Edit, после червена иконка до всеки ред от разговора имало.
  Но това е само за това устройство историята, а иначе глобално се пази от скайп и ще я показва на друго устройство като се впишеш (като май пази до 3 месеца по този начин или нещо таквоа).

Коментарите са изключени.