Някои неща за Chat4o и мен

Chat4oЗдравейте :). От доста време се каня да започна да пиша в тази категория, но все работя по други неща. Обаче сега като преминах на нов вид график, който е с конкретни седмични цели, няма измъкване вече :D. Лесно е да си поставиш целта в неделя, защото знаеш че няма да почваш работа по нея веднага. Имаш си цяла седмица време. Хе хе.

Нямам идея…

…дали изобщо някой ще чете постовете в тази категория, но чат-пат все някой ще се излъже (надявам се). Постовете в тази категория ще са относно Chat4o, по какво работя в момента, с какво разполага сайта и какво смятам да включа и т.н. Ще го измислим когато му дойде времето. Всеки може да говори за своята работа и да се хвали с това, което прави. Лесно е :). Просто ще използвам егоизъм.

Уау, с тази скорост статиите тук ще станат доста дълги. Искам да поясня, че статиите от категорията За Chat4o няма да се показват на първа страница на сайта, също няма да получавате известия за тях по имейла, така че спокойно. Няма да ви ги пласирам вместо нормални постове. Изцяло по желание ще са. Който се интересува нека влезе в категорията и си ги чете.

One man show

В този пост също искам да спомена някои общи неща за Чат4о. Сайтът е създаден и се поддържа, и управлява, и модерира, и т.н. от един човек. Няма екип или нещо такова. Всичко го правя аз (е, някои неща съм ги взел на готово, повече за това говоря тук). Аз съм Николай и съм от Шумен. На двадесетина и нещо години съм. Там някъде.

Концентрацията е всичко!

В момента се занимавам почти изцяло само с Chat4o. Супер мотивиран съм (в повечето дни :D) и Вселената е на моя страна. Сайтът се развива много добре. В момента има вече 3 езикови версии, българска, английска и руска, като първите две имат хиляди посещения на ден, а руската стотици (за сега). Българските и английските статии ги правя аз, а за руските съм намерил човек, който да ми ги превежда. Първо се пишат и публикуват статиите на български и след време се превеждат на другите езици.

Търпение

И нещо друго искам да отбележа. Имайте предвид, че може да не успея веднага да отговарям на вашите коментари. В момента в графика ми има 2 пъти дневно отговаряне на коментари, а в събота веднъж, понеже тогава почивам. Но е възможно да се случи понякога и 1 път дневно или да пропусна, в зависимост от ситуацията.

С това смятам да завърша този пост, че да не стане много дълъг. До следващия път :). Поздрави!

Реклама:

Реклама:

Категория:За Chat4o

14 comments

 1. Здравей, искам да те попитам понеже имам някой идеи за скайп как да се подобрят за да няма разбиване дай ми мейл да ти ги споделя. Ти после им пиши дано станат реалност :).

 2. @Елена
  Имаш предложения за Скайп ли? Добре дай ги и ще им ги предам.
  Поздрави.

 3. Става въпрос за следната ми идея. Понеже има много кражби това което ми хрумна не само за скайп може да се приложи и на други програми.
  Трябва да се направи една лека версия на дадена програма скайп или нещо друго. А останалите неща да могат да се прикачват допълнително от абонатите. Примерно както в ресторант поръчваш една салата и към нея можеш да добавяш всичко по твой избор. По този начин всеки сам си прави програмата както му харесва и е може да се краде защото на всеки конфигурацията ще е различна.

 4. @Елена
  Радвам се, че опитваш да подобриш програмата, но то общо взето си е така и без това :). Могат да се добавят плъгини и екстри и т.н. За Скайп как си представяш олекотената версия? Винаги ще има екран за вписване и потребител и парола и не виждам как ще помогне това за кражбата на акаунти честно да ти кажа.

 5. Аз не разбирам много, но сега ще ти кажа защо смятам че ще помогне. Да вземем скайп има няколко версии. Винаги като се направи нова версия ще има някой дето няма да му харесва нещо винаги има коментари нали така и винаги могат да се разбиват понеже се разработва версия но пак я разбиват.
  Замисъла е да има една олекотена версия с основни неща и всеки да може да прави скайп както му харесва на него по този начин всеки скайп ще е различен а няма да е определена версия и няма как да се разбие.
  Това е като да имаш маруля и зависи какво ще сложиш към нея става различна салата на всеки как му харесва и няма как да е недоволен понеже сам си я правиш. И относно защитата ако се предлагат няколко варианта още докато си правиш самата конфигурация да може да добавяш каква защита искаш пак няма как да се разбие голяма играчка ще е да налучкваш как е конфигурацията на даден скайп. Не знам дали можеш да го разбереш както го обяснявам но не мога по програмен език :).

 6. @Елена
  Разбирам. Наистина има логика в идеята и реално много хакерски атаки като цяло са успешни заради това че всичко е едно и също при всеки. Те са се подготвили за дадена ситуация и работят в нея. За това сайтовете например, които са по готова система, която е публична и известна, се хакват много по-лесно, от тези, които са написани от програмист по уникален начин (което е по-скъпо и трудно отколкото да вземеш нещо на готово).
  Тоест мислиш в правилна насока, но имай предвид нещо много важно. Когато „разбият“ Скайпа на някой, те реално не хакват самата програма (до колкото знам). Това е нещо много трудно и ако успеят, то ще е поради пропуск от страна на Скайп програмистите. И като го открият пропуска, могат да си го оправят и вече този метод няма да работи. Но мисълта ми беше, че атаката става по друг начин, който е много по-лесен. Открадва се паролата на самия потребител и тогава не е нужно да се разбива самия Скайп. Просто трябва да се зарази компютъра на потребителя или да му се прати фалшив имейл, който прилича на такъв от Скайп и там да му се поиска паролата.
  Тоест сега виждаш защо (ако съм обяснил добре), че идеята няма да помогне за съжаление, а за сметка на това е много трудоемка за изпълнение.

 7. Здравей аз затова имах и предвид и за други програми да работи сега ще ти обясня идеята по друг начин.
  Вземаме лист хартия в средата се рисува кръг, който е основна програма, даже може да е търсачка или поща или всичко. Отстрани нарисувай много кръгчета това са защити и други приложения, които се избират и когато всеки стане уникален ще е по трудно да разбиват и да влизат. Да знам че по мейл се пращат съобщения и аз съм правила грешки вече чета доста и съм наясно.
  По принцип си прав че ще е много скъпо аз не разбирам от тези неща като програмиране и така нататък, но знам че един ден моята идея ще намери приложение. Всяко нещо когато е в началото изглежда трудно и невъзможно, но историята е доказала че няма невъзможни неща що се отнася до човешкия мозък :)
  Говорих с една позната програмистка и тя каза че не може да стане. Аз исках да споделя и с теб идеята понеже ми хареса сайта. Аз обичам хората които измислят нови неща и как да помагат понеже аз самата съм иновативна личност и в почти всяка сфера имам идеи :).
  Но ако се опитаме да доразвием идеята може да сме първите направили подобно нещо, понеже ти разбираш помисли или сподели с други ще се радвам ако стане и намери приложение като помогне на хората сами да си определят какво да има на една програма какво не, даже да не са разбирачи.

 8. @Елена
  Хм… Интересна е идеята, но според мен някак не е практична, поне на първо четене аз не се сещам как може да се реализира ефективно. За да има много различни защити да речем (или нещо друго) те трябва да се направят предварително и после потребителя да избира някаква комбинация от тях и да бъде с уникална защита. Обаче някак ми се струва, че това е загуба на време защото ще трябва да се правят много на брой защити а и да се покажат на потребителя така че да ги разбере и да избере някои. Или пък може да не се избира от потребителя, а тя програмата при всяка инсталация да избира произволна комбинация или защита, това ще е по-добре. Обаче пак самото разработване на много на брой такива елементи е някак ненужно, защото то може просто да се направи една защита, която е истински защитена. Това реално ще е по-лесно :).
  Абе голяма каша общо взето. Може и да има хляб в идеята след по-дълбоко мислене, ама аз не се наемам да я разработвам. А и не мога да я предложа на Скайп, понеже аз самия не мога да я обясня така че да има смисъл :).

 9. Hello, може ли да напишеш някой трикчета за скайп?

 10. @didi
  Здравей. Ще напиша, имам още доста записани идеи за статии. Само дето не смогвам да свърша всичко, което искам :). А и много често взеха да излизат нови версии на Скайп, които да опиша ;). Сега и 6.3 вече има дори.

 11. Понеже видях, че темата е в общи линии отворена или по-скоро коментарите на хората тук са разнопосочни, реших и аз да пиша тук, за да задам своя въпрос. Понеже знаем, колко трудно е в днешно време да се довериш на хората, поради причината, че могат да ти забият един ден нож в гърба, а информацията като нещо най-скъпо, ако въобще така може да се нарече, е ценна, а това се осъзнава понякога твърде късно, когато и ако, тя бъде използвана срещу теб, с оглед на това, много ми е интересно, има ли някаква програма или някакъв начин, чрез който комуникацията ти с някого, до остане защитена от трети лица или казано иначе, възможно ли е изпратените по скайп съобщения да бъдат забранени за копиране и разпространяване по други линии? И понеже все говорим за защита и поверителности, мисля, че въпросът ми далеч не е тъп или безсмислен. Все пак смятам, че е добре, човек да бъде максимално предпазен, дори да се налага да се пази от определени хора, т.нар. псевдоприятели, за които понякога разбираш твърде късно, че са ти такива. Та аз съм чувал и съм бил свидетел неведнъж на такива истории и затова проявявам пряк интерес. Смятам, че защитата и поверителността са най-добрите превантивни мерки срещу такива хора (не че е гаранция, че те биха навредили по някакъв начин), но така, както човек взема превантивни мерки или поне би трябвало да взема, с оглед на това да е здрав, мисля, че и тук е добре. Има известна аналогия. Поздрави!

 12. @Иван
  Здравей.
  Ами аз не виждам начин да се получи това. За да работи самата програма е нужно това, което пишем първо да отиде до сървърите на Скайп (поправка: това май не е вярно) и след това да отиде и до компютъра на човека, с който си пишем. Тези две неща са задължителни за да стане самата комуникация. А щом са вече там нашите писания, то ние нямаме никакъв контрол над тях. Теоретично всичко може да се случи с тях от там на татък.
  Иначе има разни начини да сме по-анонимни и това е като си скриваме IP адресът. Там в настройките на Скайп има примерно настройки за използване на Proxy. Друг начин за скриване на IP е чрез VPN услугите. Може да проучиш тези неща, ако искаш. Аз не съм запознат много с тях, но знам че съществуват.
  Поздрави.

 13. Това за сървърите не го знаех. В смисъл, не бях чувал, че информацията в скайп първо се праща до тях, а после съответно на абоната. Не претендирам за компетентност или поне не за сто процентова, но в такъв случай, ако е така, както го казваш, ако информацията се праща до сървърите, то в такъв случай защо като се изпраща съобщение по чата на някого, който е извън линия, той не го получава, когато влезе в скайп, а изпращачът пък го няма на линия в този момент. При фейсбук, например, не е така. Там съобщенията си ги получаваш когато и да влезеш в профила си. Освен това, в такъв случай, най-малкото, защо не можем да достъпваме до хронологията в скайп от който и да е компютър, а при фейсбук може?
  Поздрави и мерси за вниманието,
  Иван.

 14. @Иван
  Май си прав. Мислех, че така работи, но май не е така. Не мога да открия много добра информация по въпроса в интернет, но май го водят че прави директна връзка от потребител към потребител.

Коментарите са изключени.