Защо не ме чуват по Skype?

Неработещ микрофон

Ако не ви чуват по време на skype разговор, то попаднали сте на правилното място. С помощта на тази статия, следвайки поредица от стъпки, вие ще направите нещо като диагностика на вашия микрофон и неговите настройки с цел да откриете и отстраните проблема.

1. Стига ли гласът ви до Скайп?

Първо нека проверим дали реално има проблем с достигането на вашия глас през микрофона до Skype. За целта влезте в Скайп с вашия потребител и парола и отворете менюто Tools (Инструменти) -> Options (Настройки) -> Audio Settings (Устройства). Срещу Microphone (Микрофон) виждате падащо меню с устройства, а срещу Volume (Сила на звука) – индикатор за силата на микрофона и плъзгач.

Оставете този прозорец отворен, вземете вашия микрофон и духнете в него (или кажете нещо). Погледнете индикатора – той трябва да се оцвети донякъде в зелен цвят. Колкото по-силно говорите, толкова по-надясно се оцветява индикатора.

Ако индикатора се оцвети, то всичко е наред и най-вероятно проблема е в отсрещната страна. За да сте сигурни проведете тестов разговор и ако там също всичко е наред, кажете на човека, който не ви чува да прочете тази статия. Ако обаче индикатора не се оцвети, то имаме проблем.

Звукови настройки

2. Настройки в Skype

В стъпка две ще променим някои настройки в Skype. Докато все още сте в този отворен прозорец от стъпка 1, проверете дали е поставена отметката Automatically adjust microphone settings (Регулирай автоматично микрофона). Или я сложете или дръпнете плъзгача най-вдясно. Сега пробвайте отново дали като говорите в микрофона се засветява индикатора. Ако да, запазете настройките и сте готови, ако не – продължаваме.

Цъкнете върху падащото меню срещу Microphone (Микрофон) и ако имате повече от един избор, тествайте с всяко едно от устройствата в списъка. При всяко проверявайте дали работи като говорите в микрофона и ако откриете работещо, оставете него и запазете настройките. Ако не стане с нито едно, то излезте от страницата с настройки в Skype без да запазвате промените.

3. Свързване на микрофона

В стъпка 3 ще проверим дали микрофона е свързан правилно. Погледнете зад компютъра (или отпред, ако там сте го свързали) и вижте дали розовия жак (този на микрофона обикновено е розов) е пъхнат до край. Натиснете го силно за да щтракне. Също вижте дали е свързан на мястото за микрофон. Обикновено и то е розово. Ако имате и отпред и отзад място за микрофон, пробвайте и на двете места.

Жакове на слушалки с микрофон

Ако всичко е свързано както трябва, то огледайте се дали микрофона ви има копче за включване/изключване/намаляване и го включете/усилете. Копчето може да е по кабела някъде или по корпуса на микрофона/слушалките. След всяка промяна в тази стъпка, тествайте по описания начин в стъпка 1.

4. Windows настройки

Все още не сте открили проблема? Време е да погледнем и настройките в Windows.

4.1. За Windows 7

Ако сте с Windows 7 цъкнете на старт бутона, след това на Контролен панел (Control Panel), после на Хардуер и звук (Hardware and Sound) и на края на Управление на аудиоустройства (Manage Audio Devices). Отваря ви се прозорец. В него горе цъкнете Записване (Recording).

Виждате списък с устройства. Има ли сред тях картинка на микрофон с име Microphone? Ако не, цъкнете с десен бутон върху някое устройство и сложете двете отметки (ако не са сложени) – Покажи изключените устройства (Show Disabled Devices) и Покажи забранените устройства (Show Disconnected Devices). Сега вече трябва да виждате микрофон.

Ако микрофона е сив и на него пише Забранено (Disabled), то цъкнете с десен бутон върху него и от менюто изберете Разрешено (Enable). Това ще го активира.

Управление на аудиоустройства

Ако микрофона си е разрешен, цъкнете с десен бутон на него и изберете Свойства (Properties). След това от новия прозорец цъкнете Нива (Levels). Там ще видите един малък бутон в дясно, с който може да се изключи напълно звука на микрофона. Ако е цъкнат, то ще има една червена иконка в ъгъла му. Това е проблема. Цъкнете го за да се оправи и запазете настройките.

Друга възможност е нивото на Microphone или пък на Microphone Boost (под него) да са прекалено намалени. Може да ги усилите като придърпате техните плъзгачи надясно.

4.2. За Windows XP

Ако сте с Windows XP цъкнете на старт бутона и после: Контролен панел (Control Panel) или ако сте на стария вид меню – Настройки (Settings) -> Контролен панел (Control Panel). След това: Звукови, речеви и аудиоустройства -> Звуци и аудиоустройства (Sounds and Audio Devices) или ако сте на стария изглед – директно на Звуци и аудиоустройства (Sounds and Audio Devices). Следват: Глас (Voice) -> бутона, който е под Запис на глас (Voice recording) на име Сила на звука… (Volume).

Тук има плъзгачи за настройка на различни неща. Едно от тях е или Mic Volume или Microphone (Микрофон). Може под него да има отметка Mute за заглушаване, но може и да има друга на име Избор (Select). Ако е Mute я махнете, а ако е Избор (Select) – сложете я. А относно самия плъзгач, ако е много надолу – усилете го нагоре.

Настройка на микрофон в Windows XP

След това цъкнете на бутона Разширени (Advanced), който е под плъзгача. Ако го нямате, изкарайте го горе в ляво от менюто Опции (Options) -> Разширени контроли (Advanced controls). С бутона ви се отваря още един прозорец, в който долу трябва да има отметка на име Microphone Boost. Препоръчително е да я сложите. (Благодаря на Bongel, който спомена за това по-долу в коментар #86).

5. Версия на Skype

Проблемът също може да е предизвикан от несъвместимост между различни версии на Скайп. Ако нищо не помага, вие и хората, които не ви чуват, преминете на най-новата версия на Skype.

6. Други

Ако все още не сте решили проблема, може микрофона ви да е повреден или компютъра ви да има друг по-сложен хардуерен или софтуерен проблем, който не е описан в статията. Обърнете се към специалист.

Реклама:

Реклама:

Категория:Skype проблеми

147 comments

 1. @Shadow
  Здравей. Потърсих малко и излиза, че във версии под 6.3 създателя на групов чат има право да редактира и изтрива чат съобщенията на участниците. От версия 6.3 са го премахнали.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Здравейте, благодаря за статията. Имам един проблем. Като говоря по скайп ми казват да си намаля звука от слушалките, защото се чува много силно при тях, а като намаля – аз не чувам. Някакви идеи?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 3. @devil746
  Здравей. Ти с кой Windows си? Тука чета за Windows XP че трябвало да се махне на едно място What U hear отметка, виж голямата снимка тука: http://forum.teamspeak.com/showthread.php/53827-Whatever-is-going-through-my-headset-is-being-output-to-my-mic-when-i-talk?s=fea09f465fd12dd5cba5d301160b08ca&p=278478#post278478
  А след това друг казва да се изключи sterio mix и да да избере fixed някъде си за твоя микрофон. В момента нямам XP да го видя къде е точно.
  А на едно друго място за Win 7 видях, че един му се е оправило, като е изключил microphone boost, тоест направил го е на 0. Има горе в статията снимка за него в раздела с Win 7.
  То и не мен ми се беше случило това, следващия път ще пробвам това с microphone boost.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Имам един проблем. Като говоря по скайп, другите ме чуват и то странно. Аз използвам един вграден микрофон, после го смених с един друг и пак същото.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 5. @wwe
  Здравей.
  Направи тестов разговор, като се обадиш на абонат echo123 и там запиши гласа си. После ще ти го пусне да се чуеш и виж дали там е странно. Ако е странно, то проблема ще знаем, че е при теб. Ако е добре, значи проблема е при човека дето те чува странно.
  Също как точно странно? Ако накъсва и се губят думи примерно, то може да е от слаб интернет.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Трябва да дойдеш да ми го оправиш микрофона

  Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Обърни се към компютърна фирма ако смяташ че е него :)

  Thumb up 0 Thumb down 0

Коментарите са изключени.