Google реклама:

Два Skype-аМоже би ви се е налагало да ползвате два Скайпа едновременно. Но ако пробвате да отворите програмата два пъти, нищо не става. А опитате ли да я инсталирате два пъти – изписва ви, че вече я имате инсталирана. Какво да правим тогава?

Накратко

Единият начин, да отворите Скайп два пъти, е да ползвате SkypeLauncher (наричан още Зелен Скайп), а другия е да направите нов пряк пък за Skype, в чиито Свойства, в полето Цел, най-накрая да добавите интервал и „/secondary“ (без кавички). Втория метод не работи за Скайп по-стар от версия 4.

Подробно

Тук ще ви представя два метода за многократно стартиране на Скайп на един компютър (работят при Windows 7, Vista или XP). Така е възможно едновременно да се впишат много абонати.

Метод 1

 1. Изтеглете SkypeLauncher.
 2. Използвайте иконката на SkypeLauncher за да стартирате Скайп няколко пъти.
 3. Ако сте със Skype 3.8 и Windows 7 погледнете към края на статията първия от често задаваните въпроси.

Метод 2

Този метод не работи при Скайп по-стар от версия 4, но не изисква допълнителен софтуер.

 1. Отворете папката, в която е инсталиран Skype. В нея влезте в папката Phone.
 2. Цъкнете с десен бутон на Skype.exe и изберете Изпрати до (Send to) и после Работен плот (Desktop). Така ще създадете нова иконка (пряк път) на работния плот.
 3. Цъкнете с десен бутон на новата иконка и изберете от менюто Свойства (Properties).
 4. В полето Цел (Target) най-накрая добавете един интервал и след това „/secondary“ (без кавичките).
 5. Натиснете OK.
 6. Сега вече тази иконка може да отвори програмата множество пъти.

Няколко скайпа без SkypeLauncher

ЧЗВЧесто задавани въпроси

1. Може ли Skype 3.8 да се отвори 2 пъти на Windows 7?

 • Да. Това може да стане с безплатната програма Skype Launcher. За целта е нужно след инсталация на програмата да се отвори папката, в която е инсталирана и след това да се стартира файла SkypeLauncher_Config.exe. Тук натиснете бутона More >>, поставете отметката Force workaround for Skype < 4 и накрая натиснете бутона Save за да запазите промените.

2. Могат ли да се инсталират две различни версии на Скайп на един компютър?

 • Не. Обаче може да се инсталира една, а за втора да се използва преносима версия (тъй като тя не изисква инсталация). Имайте предвид обаче, че за да ползвате и двете едновременно трябва първо да стартирате по-старата версия, а след това по-новата (независимо от това коя е инсталирана и коя е преносима).

3. Може ли един потребител да се впише едновременно два пъти на един компютър?

4. Може ли един потребител да се впише едновременно на няколко различни компютъра?

 • Да. Може да имате само един Скайп акаунт и да се впишете едновременно на много компютри (а и на други устройства). В такъв случай, ако някой ви пише, съобщението ще пристигне на всички места, на които сте вписани.

5. Могат ли два Скайп акаунта да се отварят и вписват автоматично при стартиране на Windows?

 • Да. Това може да стане с безплатната програма Skype Launcher. За целта е нужно след инсталация на програмата да се отвори папката, в която е инсталирана и след това да се стартира файла SkypeLauncher_Config.exe. Там се добавят данните за акаунтите чрез бутона Add и също се поставя отметката Start Skype Launcher on Login. Накрая запазете промените с бутона Save.

Google
реклама:


Вижте също:


Има 129 коментара по статията

 1.  
  dani каза:
  #60

  Благодаря,Админе.Ще пробвам и този вариант.Хубав ден :)))

  Thumb up 1 Thumb down 1
 2.  
  dani каза:
  #61

  Пробвайх и с този вариянт,но пак не стана.

  Thumb up 0 Thumb down 1
 3.  
  admin каза:
  #62

  @dani
  Ами при мен със сигурност става. Така че нещо при теб не е на ред. Каква грешка изписва и правиш ли всичко правилно?

  Thumb up 1 Thumb down 1
 4.  
  dani каза:
  #63

  Привет Админе,Незная дали правилно съм направила.Оставих скайпа 3.8 да е активен.Тогава от Skype Portable изтеглих 4.2.Но когато исках да включа и двата беше ми активен само новият скайп 4.2
  Благодаря зя съветите.Приятна вечер :)))

  Thumb up 0 Thumb down 1
 5.  
  Любопитна каза:
  #64

  Здравейте.Случи се нещо странно и искам да попитам трик ли има някакъв или трябва някаква програма.Та случая е такъв-включени са 2 скайпа,и на двата се повтарят някои абонати,обаче пишейки на един абонат който ми е на линия забелязвам че същият не е на линия на другия скайп.Възможно ли е да бъде на линия само за някои абонати ,а за други не.Никъде в настройките не видях такава опция.Надявам се ,че съм обяснила разбираемо.

  Thumb up 0 Thumb down 1
 6.  
  admin каза:
  #65

  @dani
  Здравей. Не го правиш правилно :). Поне не по начина, който при мен проработи. Прочети горния ми коментар и ще видиш, че правиш обратното на това, което писах :). Поздрави.

  @Любопитна
  Много често skype показва грешно статуса за част от абонатите. Примерно показва че не са на линия, а те реално са. Когато почнеш да им пишеш обаче се оправя. За това е станало така. Ако почнеш да пишеш и през другия скайп щеше и там да се оправи и да показва правилно. Не знам защо става това несъответствие. Някаква грешка в скайп според мен.
  Поздрави.

  Thumb up 2 Thumb down 2
 7.  
  Любопитна каза:
  #66

  Благодаря за отговора.Интерсеното е и друго,че на този скайп,който не беше на линия бях пратила съобщение което все още си стоеше неприето,а дефакто абоната е на линия в другия скайп.Ако беше нещо блокирал нямаше да мога да пиша на другите си абонати.Въпроса ми беше дали няма някаква опция с която да съм на линия за някой,а за друг-не както има такава във Фейсбук

  Thumb up 0 Thumb down 2
 8.  
  dani каза:
  #67

  Благодаря Админе,но се отказвам да пробвам повече.Доста ми коства да си възстановя старата версия на скайп 3,8.188.Просто държа на този скайп,малко по новата версия на 3.8 не ми допада.Хубав ден :)))

  Thumb up 0 Thumb down 1
 9.  
  admin каза:
  #68

  @dani
  OK, както решиш :). Хубав ден и на теб :).

  @Любопитна
  Ясно. Ами такава опция няма, въпреки че много хора биха я ползвали. Но до колкото разбирам това може да стане ако абоната, който се вижда различно, е блокирал този, който го вижда офлайн. Другия вариант е да го е премахнал от списъка си, но тогава иконката няма да е като на офлайн, ами с въпросче, но пак сива. Ако не е блокиран и е в списъка, то остава само това, което казах по-рано. Грешка някаква или забавяне по връзката.
  Поздрави :).

  Thumb up 0 Thumb down 1
 10.  
  Любопитна каза:
  #69

  Благодаря ви Админ.Разбрах как става.Блокира се абоната временно.Намерих отговора на дилемата :-)

  Thumb up 0 Thumb down 1
 11.  
  Georgi каза:
  #70

  Браво на автора. На мен ми трябваха два скайпа на един комп без да ползвам Skype Launcher. Метода със „/secondary“ работи. Благодаря и успех на всички!

  Thumb up 0 Thumb down 1
 12.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #71

  @Georgi
  Благодаря за коментара. Радвам се, че ти е помогнала статията.

  Thumb up 2 Thumb down 1
 13.  
  Васил каза:
  #72

  Метода със „/secondary“ проработи и при мен и то с портативна версия на Скайп – версия 4.2. Сега мога да ползвам едновременно и личен и служебен акаунт, за което изказвам благодарности на автора.

  Поздрави!

  Thumb up 0 Thumb down 1
 14.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #73

  @Васил
  Радвам се :). Благодаря за коментара :P.

  Thumb up 0 Thumb down 1
 15.  
  николай каза:
  #74

  да питам за два скайпа на различни компютри – на моя и на жената. Защо при единия излиза, че другия не е на линия, а понякога и при двамата излиза, че другия не е на линия, а в същност всеки си е на линия? и изписва, че съобщенията не се доставят. извинявам се ако въпроса ми не е за тук

  Thumb up 0 Thumb down 1
 16.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #75

  @Николай
  Здравей. Ами честно да ти кажа и аз не знам защо го прави. Гледах в интернет, препоръчва се да се обнови и на двете места до най-новата версия, с надеждата това да е оправено там. Иначе скайп ще покаже правилно статуса ако започнеш да пишеш на човека. Понякога е нужно дори да му се обадиш.
  Поздрави.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 17.  
  николай каза:
  #76

  благодаря, ще пробвам с обновяването

  Thumb up 0 Thumb down 0
 18.  
  krivnenskija каза:
  #77

  супер е работи си перфектно аз съм с ХР и при мен тръгна от първия път
  много благодаря

  Thumb up 0 Thumb down 0
 19.  
  питаща каза:
  #78

  При правенето на втори скайп – служебния, който да се отваря едновременно съм го дублирала и сега са два едни и същи… Другият – личния се отваря едновременно. Как да премахна втория служебен?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 20.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #79

  @питаща
  Здравей. Нещо не е както трябва с това, което казваш :). Два пъти един и същ скайп акаунт не може да се отвори. Моля, обясни отново какъв е проблема. Искаш да се отпишеш от втория акаунт ли? Това става от менюто Skype и после Отписване. Поздрави.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 21.  
  Десислава каза:
  #80

  Здравейте.
  Страшно много Ви благодаря за информацията. Тъй като е наложащо да ползвам повече от един скайп (в случая цели четири) този пост много ми помогна. Не за първи път съм очарована от chat4o.com – един доста полезен сайт, с добър облик и човек, на който си заслужава да се довериш.
  Благодаря Ви!

  Thumb up 0 Thumb down 0
 22.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #81

  @Десислава
  Здравей.
  Радвам се че статията е помогнала. Благодаря ти за топлите думи :).
  Поздрави.

  Thumb up 1 Thumb down 0
 23.  
  Емо каза:
  #82

  Здравейте,
  направил съм двата скайпа да работят на windows 7 x64, но как да ги накарам да се стартират автоматично?

  Thumb up 1 Thumb down 0
 24.  
  Емо каза:
  #83

  май не се абонирах за отговор :).

  Thumb up 0 Thumb down 0
 25.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #84

  @Емо
  Здравей. Искаш да се отваря Скайп автоматично 2 пъти и да се вписва в два различни скайп акаунта, пак автоматично. Нали? Това точно не съм го правил, но ще опитам да го измисля. Кажи с кой Windows си и с кой Скайп.
  Поздрави.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 26.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #85

  @Емо
  Разбрах как може това да стане. Прави се със Skype Launcher -> http://chat4o.com/skypelauncher/
  Теглиш най-новия и после отваряш не самия лайнчер а неговите настройки, тоест SkypeLauncher_Config.exe файла. Там добавяш двата акаунта от бутона add и също му слагаш и отметката да се пуска автоматично, тя май беше под бутона add. И даваш Save и излизаш. Така след като рестартираш компютъра вече лаунчера ще се отваря сам и като се отвори ще се логва автоматично в двата добавени акаунта.
  Благодаря за въпроса, може да го добавя в статията.
  Поздрави.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 27.  
  Emo каза:
  #86

  Благодаря за отговора. За скайп лаунчъра знам, мисълта ми беше, дали може да се направи без инсталиране на допълнителен софтуер за целта?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 28.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #87

  @Емо
  Ами не мисля. Дори и да успеем да накараме автоматично да се стартира една програма два пъти, пак остава проблема с различните скайп имена за логин. Няма как да поставим отметката на повече от един потребител да се отваря автоматично. Поне аз не знам как.
  Поздрави.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 29.  
  незнаеща каза:
  #88

  Не мога да си инсталирам да работят два скайпа, имам Windows XP и скайп 5.10, моля за вашата помощ, ако е възможно.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 30.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #89

  @незнаеща
  Здравей. Не може да се инсталират два скайпа, но може да се отворят. Направи този трик, който е описан горе в статията, където пише „Два Skype-а без SkypeLauncher“ :).
  Или ти искаш две различни версии? Ако е така, ще трябва едната да е portable версия и пак ще трябва да направиш трика на по-новата и да отвориш първо по-старата а след това новата през специалната иконка дето се прави (по начина описан по-горе).
  Но ако искаш просто два пъти да отвориш твоя 5.10, то само направи трика :).

  Thumb up 0 Thumb down 0
 31.  
  незнаеща каза:
  #90

  Може ли на един скайп да ползвам различни потребителски имена едновременно?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 32.  
  незнаеща каза:
  #91

  стана

  Thumb up 0 Thumb down 0
 33.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #92

  @незнаеща
  Мдам. Могат няколко члена на семейството (например) да си стоят вписани заедно на домашния компютър :).

  Thumb up 0 Thumb down 0
 34.  
  Jexi каза:
  #93

  Здравейте, аз съм с w7 и скайп 6 и нещо с добавянето на secondary не се получава, дава грешка.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 35.  
  Jexi каза:
  #94

  Здравейте, сега се получи но не знам откъде да заредя втория скайп. Благодаря.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 36.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #95

  @Jexi
  Здравей. От същата иконка, от която и първия :). Тоест тази, на която добави secondary. Поздрави.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 37.  
  Райна каза:
  #96

  Здравейте. Налага ми се да съм с 2 скайпа и изтеглих Skype Launcher. От иконата на нормалният ми скайп (която е на desktop) се вписах в единия скайп, след това отворих Skype Launcher и от него се вписах във втория скайп – правилно ли е това?
  И искам да попитам и нещо друго. Тъй като приятелят ми има паролата на единият ми скайп и следи какво става там, има ли възможност като работят и двата скайпа да разбере за тях и да види хронология от втория? Благодаря предварително.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 38.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #97

  @Райна
  Здравей.
  И първото отваряне и второто могат да се правят през иконата на лаунчера, не е нужно да се пазят и двете икони. А още по-добре е да използваш другия метод без Скайп Лаунчер, който е описан горе в статията (той обаче не работи за стария скайп версия 3).
  Хронологията се пази на компютъра, от който си пишеш (копие се създава и на компютъра на получателя). Всеки който има достъп до твоя компютър (или този на получателя, с който си пишеш) може да я види дори и без да има паролата ти, като използва тази програма например: http://chat4o.com/skypelogview/
  Поздрави.

  Thumb up 1 Thumb down 0
 39.  
  Jexi каза:
  #98

  Здравейте, това нещо със скайпа не ми се получи, но ми се случи друго. Ако може да ви кажа, защото се изплаших. Включих микрофон, дадох „избери с камера“ от скайп и изведнъж син екран със съобщение от което само разбрах – „грешка Син екран“. На какво може да се дължи? Аз рестартирах и си проведох разговора по скайп нормално. Благодаря.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 40.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #99

  @Jexi
  Здравей. Синия екран е често срещана грешка, която може да се предизвика от множество неща. Може да потърсиш в Гугъл за него и ще откриеш множество информация. Имай предвид, че понякога проблема е в Windows, но понякога може да е повреда в самия хардуер на компютъра (например в паметта). Най-добре се свържи с компютърна фирма.
  Поздрави.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 41.  
  Vessh каза:
  #100

  Помоооощ.
  Отдавна ползвам Launcher на всичките си компютри и съм много-много-много доволна. Но на телефона не се получава. Пък…. свикнах да не мисля кой Skype трябва да е включен (личен или служебен). Просто и двата и готово.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 42.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #101

  @Vessh
  Здравей.
  Не знам как точно стоят нещата с мобилните телефони, но дали може да се ползва метода, който е без SkypeLauncher, втория горе в статията?
  Другото, за което се сещам, е че може втория акаунт да го минеш през сайта imo.im, ако нищо друго не стане.
  Поздрави.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 43.  
  Веси каза:
  #102

  Здравей, благодаря, обиколих нета и твоят съвет единствено ми помогна за стара версия на скайп :) Браво!

  Thumb up 0 Thumb down 0
 44.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #103

  @Веси
  Супер. Благодаря за коментара :)

  Thumb up 0 Thumb down 0
 45.  
  Емил каза:
  #104

  Как се правеше скайп да стартира с отворен прозорец, вместо след старта на ОС ръчно да се отваря?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 46.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #105

  @Емил
  Здравей. Не знам с коя версия си, но на най-новата се прави от след като се впишеш от менюто Инструменти -> Настройки. Там в общите настройки има отметка Пускай Skype заедно с Windows. А ако искаш освен да се пуска сам и да се вписва сам в твоя акаунт, тогава на началния екран за вписване трябва да поставиш отметката под полето за паролата.
  А ако си с по-стара версия, например 3.8, на екрана за вписване е и отметката за автоматично пускане с Windows.
  Поздрави.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 47.  
  Емил каза:
  #106

  Здравей, не ми беше това въпроса :). Скайпа ми е настроен да се стартира с уиндоус и да се логва автоматично. Искам да знам как да стартира отворен, а не в трея както е по дефолт? Както като го кликнеш в трея и се отваря на екрана.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 48.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #107

  @Емил
  А, ясно :). В такъв случай въпросът ме затруднява. Кажи с коя версия на скайп си и с кой Windows и ще тествам някои неща да видим дали ще стане.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 49.  
  Емил каза:
  #108

  уиндоус ХР скайп версия 3.8.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 50.  
  бани каза:
  #109

  Искам да попитам след като скайпа ми е пуснат на 2 различни компа с еднакво име и парола като звънне някои какво става тогава? И двата ли компа ще звънят или не и като вдигна от единия компютър втория ще звъни ли още? И от втория комп може ли да се чува разговора, който водя на първия компютър? Моля да ми отговорите. Благодаря предварително.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 51.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #110

  @бани
  Здравей.
  Прочетох за това в интернет (не съм го тествал) и се оказва, че само един от компютрите ще може да участва в разговора.
  Поздрави.

  @Емил
  ОК, ще пробвам.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 52.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #111

  @Емил
  Разбрах как става. Ще трябва да се редактира един ред в регистрите на Windows. Става по следния начин: От старт менюто отиди в Run и там напиши regedit и натисни ентер. Тук навигирай до следния път: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. Отдясно цъкни с десен бутон на Skype и после Modify, след това в следващия прозорец изтрий думата /minimized и цъкни OK. Това е.
  Поздрави и благодаря за идеята за статия :).

  Thumb up 1 Thumb down 0
 53.  
  Емил каза:
  #112

  Получи се, мерси!

  Thumb up 0 Thumb down 0
 54.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #113

  Супер.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 55.  
  mimi каза:
  #114

  Здравейте, имам въпрос.
  Aз съм с уиндолс 7 и скайп 3.8, използвам и скайп лаунчер и отварям 3-4 скайпа едновременно. Може ли едновременно с тези профили да се отвори скайп 6 чрез скайп портабъл и да се впиша в още един профил?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 56.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #115

  @mimi
  Здравей.
  Би трябвало да стане след като направиш пряк път от файла на портабъл версията по Метод 2 от статията горе. Също трябва да отвориш първо старите версии и след това новата, а не обратното.
  (Може дори да не е нужно да правиш трика от метод 2, пробвай).
  Поздрави.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 57.  
  mimi каза:
  #116

  Имам SkypePortable_6.2.0.106_online.paf, но иска инсталиране. Нали този вид скайп няма инсталация. Какво да правя?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 58.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #117

  @mimi
  Ами да, не е нужна, но може и да се направи пак с нещо като инсталация. По време на инсталацията реално само ще се копират разни файлове. Общо взето инсталирай го на различно място от папката на сегашния скайп и ще стане.
  Поздрави :).

  Thumb up 0 Thumb down 0
 59.  
  калоян каза:
  #118

  супер сайт много ми е полезен

  Thumb up 0 Thumb down 0
 60.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #119

  @калоян
  Супер :). Радвам се.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 61.  
  kefche2003 каза:
  #120

  Супер ти благодаря, с XP съм и с нов скайп

  Thumb up 0 Thumb down 0
 62.  
  Savarina каза:
  #121

  Благодаря стана ми Метод 2

  Thumb up 0 Thumb down 0
 63.  
  Сани каза:
  #122

  Не ми стана! Пробвах няколко пъти пак не става. Може ли да ми обясниш как?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 64.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #123

  @Сани
  Здравей. Метод 2 ли правиш? Кажи с коя версия си на скайпа и с кой Windows? Слагаш ли интервал преди наклонената черта? И също виж да не би да слагаш нещата в долното поле. Трябва да е в полето цел (или target).

  Thumb up 0 Thumb down 0
 65.  
  antoniq каза:
  #124

  МНОГО МИ ХАРЕСВА ТОВА

  Thumb up 0 Thumb down 0
 66.  
  Alex каза:
  #125

  Благодаря много за начина по който си обяснил, много ми помогна :) !

  Thumb up 0 Thumb down 0
 67.  
  Ivan каза:
  #126

  Проблем със скайпа – не ми е включен компютъра, а на моите абонати показва, че съм на линия но не могат да ме наберат.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 68.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #127

  @Ivan
  Здравей. Има такъв проблем популярен при доста хора. Чух че ако се сложи стара версия като 5.10 например и ще показва правилно статуса. Но да не слагат по-стара, че те пък имат други проблеми. Или друго решение, всеки път преди да се отпишеш минаваш на инкогнито и тогава чак излизаш.
  Поздрави.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 69.  
  ginka ivanova каза:
  #128

  имам проблем, нямам камера, пише че скайпа не може да намери видио камера

  Thumb up 0 Thumb down 0
 70.  
  Николай (Админ на Chat4o) каза:
  #129

  @ginka
  Здравей. Свързана ли е към компютъра, работещ ли е порта, към който е свързана, работеща ли е камерата, с коя версия на скайп си, до сега работеше ли тази камера? Пробвай камерата на друг компютър или на друга версия или на друг порт за да разбереш кое може да е повредено.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Коментирането е спряно!

Моля, прегледайте на бързо тази страница, за да видите дали вашият проблем е там: http://chat4o.com/faq/

За съжаление се наложи да спра коментирането, тъй като искам да отделям все по-малко време за Skype и всичко покрай него и повече време за нови неща, с които се занимавам.